21.03.2023

Update Elkenain, Zicht op Westerwolde: regie-assistent Eline de Vries

Actrice, regisseur, theatermaker Eline de Vries vertelt, in de rol van regie-assistent voor Elkenain, over de voorbereidingen van de theatrale expeditie Elkenain, die 10 en 11 juni te zien is voor publiek.

Donderdagavond 9 maart 2023 

“Samen met Ira rijd ik via de N381 via Emmen naar Ter Apel. Onderweg worden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang die over de uitgestrekte weilanden een prachtige oranje gloed tevoorschijn tovert. Samen denken we tijdens de autorit verder na over de voorstelling ‘Elkenain’. We luisteren gezamenlijk naar een Gronings gedicht die één van de deelnemers ons toestuurde, we denken na over op welke plek het koor het mooiste tot zijn recht komt en we hebben het over hoe leuk het zou zijn als er Groningse woorden achter de ramen van het bejaardentehuis zichtbaar zouden zijn. Ondertussen vergapen we ons aan de prachtige bosweggetjes die ons naar Ter Apel brengen. Ik zet Ira af bij het RSG in Ter Apel, daar werkt Lars met een jongerentheatergroepje dat ook meedoet aan de voorstelling. Ik rijd verder naar Sellingen, naar ‘De Sprankel’ waar ik ga repeteren met een groepje vrouwen van toneelgroep De Sprankel en toneelgroep De Barkhoorn.


Na een kopje koffie gaan we in de repetitie aan de slag met ‘verhalen vertellen’. Deze repetitie ben ik benieuwd naar hun verhalen. Na de warming-up vertellen ze in groepjes aan elkaar hun eigen verhaal:  Hoe ben je in Westerwolde terechtgekomen? En wat geeft voor jou het gevoel van ‘thuis’? Vervolgens vertellen ze gezamenlijk hun verhalen aan de anderen.

Eén van de vrouwen woont al haar hele leven in Westerwolde ‘Een hechte gemeenschap. Men buurt met elkaar, is betrokken met elkaar en steekt elkaar de helpende hand toe’. De meeste anderen zijn pas later hiernaar toe verhuisd. ‘‘Hier leerden we ons te onthaasten’‘Het voelt echt als een warme deken’. ‘Hier kan ik door het weinige licht de luchten en de sterren zien, hierdoor voel ik me meer onderdeel van de natuur. Dit geeft een gevoel van vrijheid en ruimte, letterlijk maar ook in mijn hoofd’.

Wat een mooie verhalen worden er gedeeld. En voor we het in de gaten hebben is het alweer het einde van de repetitie. Volgende week gaan we verder met deze verhalen, die mogelijk een plek krijgen in de voorstelling. We openen de deur van het sprankelgebouw en opeens is Westerwolde bedekt met een dikke laag sneeuw. Met dit prachtige winterse tafereel rijden Ira en ik terug naar Leeuwarden. Ik kijk uit naar de volgende repetitie en de nieuwe verhalen die zich daar zullen ontvouwen.”

Kaartverkoop Elkenain, Zicht op Westerwolde start in april

De theatrale productie Elkenain, Zicht op Westerwolde, is 10 en 11 juni te zien voor publiek. De kaartverkoop start in april, houd de nieuwsbrief, socials en de website in de gaten.