De Veenkoloniën

De Veenkoloniën doet mee!

We organiseerden vanaf eind oktober een aantal inwonersgesprekken, zoals we dat in iedere gemeente doen.

Zo was er op 30 oktober onder de noemer ‘Brandstof’ de eerste inwonersavond. Lees hier een verslag van die avond.

Twee weken later gingen inwoners van de verschillende gemeenten met elkaar in gesprek over leefbaarheid en klimaatverandering tijdens Vonk. Tussendoor was er ruimte voor de creatievelingen uit het gebied. Zij brachten op creatieve wijze hun boodschap over in een eerste en een tweede creatieve werkplaats.

De resultaten van dit voortraject werden getoond tijdens Kampvuur, dat op 29 november plaatsvond in dorpshuis De Wending in Veendam.

Culturele aanjager
Iedere gemeente krijgt van Gronings Vuur een jaar lang een culturele aanjager. Deze verbinder brengt culturele, sociale en maatschappelijke organisaties dichter bij elkaar, gaat op zoek naar de verhalen van inwoners en zoekt deelnemers voor de culturele productie. In de Veenkoloniën is dat sinds 1 mei Annelies Langenburg-Keizer uit Stadskanaal. Lees hier haar verhaal.

Vanhier op 24, 25 en 26 mei

Samen met theatercollectief Ploech en eide zijn we volop bezig in de Veenkoloniën, waar we toewerken naar de culturele productie Vanhier.

Op drie locaties in de Veenkoloniën klinkt op 24, 25 en 26 mei muziek en spelen verhalen Vanhier. Drie voorstellingen over de trots en hartstocht van de Veenkoloniën. Over de mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrekken en over wie blijven.

In Pekela wordt de voorstelling Alda gespeeld bij Siep&Co. Het gebied rondom de watertoren in Stadskanaal is het toneel voor Torf en van Veendam en Stadskanaal is vanuit een (rijdende!) historische stoomtrein het verhaal Feij te horen.

De voorstellingen horen bij elkaar en zijn in willekeurige volgorde verdeeld over het weekend, maar ook los, te bekijken. Lees hier meer.

Speelschema:

24 mei25 mei26 mei
Feij11.00 uur en
14.30 uur
Torf13.00 uur en
16.00 uur
13.00 uur
Alda20.00 uur20.00 uur15.00 uur

Kernteam Veenkoloniën