02.04.2024

In aanloop naar Vanhier: verhalencafés met Herman Sandman en Bert Hadders

In aanloop naar de culturele productie Vanhier van Gronings Vuur in de Veenkoloniën op 24, 25 en 26 mei, organiseert Museum aan de A samen met Gronings Vuur en de Nederlandse Genealogische Vereniging verhalencafés met Herman Sandman en Bert Hadders. Dit onder de noemer ‘De wortels van een Veenkoloniaal’.

Lang geleden vertrokken deze twee Veenkolonialen naar nieuwe horizonten binnen de provincie Groningen, maar de band met het land van hun vaders blijft onverminderd sterk. Hoe zit dat met jou, ben jij van hier? Is dit het gebied van jouw ouders? Of misschien zelfs van je grootouders?

Museum aan de A en Gronings Vuur zijn op zoek naar verhalen over het geworteld zijn in de Veenkoloniën. ,,Heb jij familieverhalen en wil je die met ons delen? Denk aan een verhaal over een opa die veenarbeider was, over een sterke voormoeder of over een voorouder die misschien wel van ver naar de Veenkoloniën kwam. Kom dan langs bij het gezellige café. Iedereen is welkom, ook als je alleen wilt luisteren”, zegt Sanne Meijer van Museum aan de A.

Vanhier
De verhalencafés passen naadloos in de randprogrammering van de Gronings Vuur-productie Vanhier, die eind 24, 25 en 26 mei te zien en horen is op drie locaties in de Veenkoloniën. ,,We hebben drie verschillende voorstellingen, met één rode draad: ze gaan over de trots en hartstocht van de Veenkoloniën. Over de mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrekken en over wie blijven. Die onderwerpen komen ook terug in de verhalencafés”, aldus Gea Smidt, artistiek leider van Gronings Vuur

Gratis toegang
Herman Sandman en Bert Hadders spelen een paar scenes uit hun voorstelling Ain mìnsk is gain eerappel. Op 7 mei is er een afsluitende avond met tips om het verborgen verleden van je familie in de archieven te ontdekken. De cafés zijn van 19.30-21.30 uur en gratis toegankelijk. Wel van tevoren graag aanmelden via info@groningsvuur.nl. Laat je gelijk weten of je een verhaal met ons wilt delen?

Wanneer en waar?
Dinsdag 16 april vanBeresteyn, Veendam
Woensdag 17 april Bibliotheek, Stadskanaal (GAAT NIET DOOR!)
Donderdag 18 april bij Siep&Co, Oude Pekela
Dinsdag 7 mei zelf familieonderzoek doen, Bibliotheek Stadskanaal

Bert Hadders en Herman Sandman
Hun voorstelling, Ain mìnsk is gain eerappel, is een voortzetting van hun debuutshow Gezing & Geplaas en draait om de vraag wat het betekent om Groninger te zijn, specifieker nog: Veenkoloniaal.

Genealogische Vereniging
Na de verhalencafés duiken experts van de Nederlandse Genealogische Vereniging de archieven in. Ze onderzoeken archiefbronnen en werken een aantal familielijnen uit. Op 7 mei laten ze zien hoe je zelf kunt uitvinden wie de mensen in jouw familieverhalen zijn geweest en waar hún voorouders vandaan kwamen. Je krijgt tips bij het doen van familieonderzoek. Het wordt een interessante avond over mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrokken en over anderen die gebleven zijn.

Samenwerking
Het reizende verhalencafé De wortels van een Veenkoloniaal is een samenwerking van Museum aan de A, de Nederlandse Genealogische Vereniging en Gronings Vuur. Het is onderdeel van het randprogramma van Vanhier.

Foto: Fré Meis spreekt stakers in de strokartonindustrie toe bij de Wedderklap in Oude Pekela (1969). – Foto: collectie Groninger Archieven