Het project Gronings Vuur reisde van sept. 2019 t/m dec. 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma.

Kunstenaarskrant in Pekela

Een maand lang bivakkeerde kunstenaar Bert Scholten op camping ZomersBuiten in Pekela, waar hij met open blik in gesprek ging met de bewoners van Pekela.

Hij voerde gesprekken over taal, beeldvorming en herinnering. Bert dook in de archieven en las boeken.
De culturele veelheid die hij in Pekela aantrof geeft Bert terug in de vorm van een krant. Deze krant maakte hij speciaal voor Pekelders.
Met deze krant wil Bert de Pekelders zijn blik op het rijke Pekela teruggeven. De krant bestaat uit een energieke verzameling van liederen, partituren, tekeningen en andersoortige teksten.
Bert Scholten wil de fantasie van Pekelders prikkelen om oude gebruiken wellicht tot leven te laten komen bij vieringen en herinneringsmomenten.

Op dit moment brengt kunstenaar Bert Scholten in Pekela deze “vreemde papieren” rond, zoals een vrouw die hij sprak ze treffend omschreef. De krant bevat onder andere verzamelingen van woorden uit de voormalige strokartonindustrie en veengraverij. Het is een begin om te verkennen hoe deze ‘verloren’ woorden, en andere lokale vondsten, weer gebruikt zouden kunnen worden. In de spreektaal, in memes, in muziek.

Het project van Bert Scholten kwam tot stand als onderdeel van Gronings Vuur, in samenwerking met het resort en Siep&CoDe krant is ook verkrijgbaar bij Siep&co, Waterkant 50, geopend op maandag- en woensdagmiddag.
Foto: Knelis