Het project Gronings Vuur reisde van sept. 2019 t/m dec. 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma.

Laatste halte: #thuisinEemsdelta

Op 12 december aanstaande wordt met de theatrale online #Eemsdelta-bingo de rondgang van het project Gronings Vuur door de provincie Groningen afgesloten.

Met muziek, dans, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst laten de makers zien wat er zich in de provincie afspeelt. Gronings Vuur is in opdracht van de provincie Groningen ontwikkeld om de culturele infrastructuur in de provincie te versterken.

Om de overgang van de ene naar de andere gemeente te symboliseren werd het ‘vuurtje’ van Gronings Vuur op woensdag 9 december overgedragen van de gemeenten Pekela, Stadskanaal en Veendam naar de toekomstige gemeente Eemsdelta. Door middel van het plaatsen van de nieuwe gemeente Eemsdelta op het estafettekunstwerk (gemaakt door Pieter Oosting uit Uithuizen) was de overdracht een feit.

Wethouder Hans Ronde van de gemeente Delfzijl sprak namens de drie gemeenten onder meer de hoop uit dat in de toekomst de wethouders cultuur van de afzonderlijke Groningse gemeenten en de provincie elkaar vaker opzoeken. “Wij houden als nieuwe gemeente Eemsdelta het doel van dit project – het versterken van de culturele infrastructuur – voor ogen en we hopen dat dit project niet zozeer een afsluiting is, maar een nieuw beginpunt.”

Wethouder Hans Ronde ontvangt uit handen van Bert op ’t Ende de laatste gemeente om op het estafettekunstwerk te plaatsen. Hiermee is het Gronings Vuur overgedragen van Pekela, Stadskanaal en Veendam naar Eemsdelta, de laatste gemeente in dit project.
Foto: Richard Degenhart (Eemskrant)