Het project Gronings Vuur reisde van sept. 2019 t/m dec. 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma.

Eindpresentatie: #Eemsdelta-bingo

Regisseur/theatermaker Karlijn Benthem heeft het concept voor Gronings Vuur in de regio Delfzijl, Loppersum, Appingedam ontwikkeld en geregisseerd. Karlijn Benthem wilde het #thuisinEemsdelta-gevoel tastbaar maken!

De drie gemeenten Delfzijl, Loppersum en Appingedam worden op 1 januari 2021 samengevoegd tot de gemeente Eemsdelta. Karlijn heeft in #thuisinEemsdelta onderzocht wat er nodig is om mensen zich thuis te laten voelen. In je eigen huis, je dorp of in de nieuwe gemeente Eemsdelta? Wat verlies je er door en welke nieuwe dingen levert het op?

Karlijn heeft inwoners en cultuurmakers gevraagd om dit #thuisinEemsdelta gevoel te vangen in objecten, verhalen en uiteindelijk in kunstwerken. Daarbij heeft ze aangegeven dat het ook best mag schuren! Deze kunstwerken waren te winnen op de #Eemsdelta-bingo.

De bingo is hier terug te zien: video Zoom Bingo.

Gelukkige winnaar van het 3=1 kunstwerk gemaakt door kunstenaar Maria Hoeksema

Normaal maakt Karlijn Benthem theater. Vanwege het feit dat we met elkaar vanwege Corona veel thuis blijven is op deze manier een connectie gemaakt met de inwoners en cultuurmakers van de toekomstige gemeente Eemsdelta.

Hieronder foto’s (gemaakt door Bert Olivier) van de #Eemsdelta-bingo

Presentatoren Roger Goudsmit en Rielle van den Berg
Andrea Nieboer over haar roots en binding met Delfzijl: de vaste grond waarin mijn anker eeuwig rust.

Kunstwerken die te winnen zijn op de Bingo worden getoond aan de Bingo-spelers.

Techniek achter de Bingo.
VErin Kock (zang), Jet van der Ree (zang), Davic Roest (producer en gitaarbegeleider).

Voormalig café Het Anker in Delfzijl werd omgetoverd tot expositie en Bingo locatie.

De volgende programma-onderdelen zijn voor #thuisinEemsdelta vormgeven.

  • Inwoners van de gemeente Delfzijl, Loppersum en Appingedam hebben we gevraagd om een object dat symbool staat voor je thuisvoelen te doneren aan dit project. Dit kon van alles zijn: een meubelstuk, een liedje, een recept, een foto, verhaal of een uitzicht.
  • 13 cultuurmakers (kunstenaars, schrijver, videomaker) uit Delfzijl, Loppersum en Appingedam hebben van de ingebrachte objecten een 3=1 kunstwerk gemaakt.
  • Jongeren tussen de 12 – 20 jaar konden meedoen met het maken online maken van muziek via gratis workshop van De Rijdende Popschoo/DeClick.
  • De Rijdende Popschool/DeClick kwam bij mensen thuis om een eigen nummer op te nemen of te produceren.
  • De te winnen kunstwerken waren van 9 tot en met 11 december 2020 te zien in de #Eemsdelta-expo in Het Anker, Willemstraat 30 in Delfzijl.
  • Op 12 december is de theatrale #Eemsdelta-bingo gespeeld. 14 deelnemers hebben een 3=1 kunstwerk of thuisineemsdelta-muziek gewonnen. Gedurende de bingo-show was er muziek te horen en te zien, werden thuisineemsdelta-verhalen verteld en kreeg publiek inzicht in het werkproces van drie kunstenaars.

Kijk voor meer informatie over de onderdelen op de projectpagina’s.