Het project Gronings Vuur reist van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst halen we op wat er zich afspeelt in de provincie.

Het geluid van Het Hogeland

Componist/dirigent Arends Gerds heeft met muzikanten uit Het Hogeland het geluid van Het Hogeland in muziek gevangen.

Begin september startten de repetities van de muzikanten voor ‘Van Lauwersoog tot Eemshoaven tou’. Met de deelnemers werd tijdens de eerst repetitie in twee verschillende ensembles gezocht naar het geluid van het Hogeland. 
Het eerste ensemble hield zich bezig met oude koraal-matige muziek van Groningse bodem (denk bijvoorbeeld aan muziek van Rudolf Agricola). Het tweede ensemble werkte vanuit een ‘klanklaboratorium’ en experimenteerde met eigentijdse klanken en speciale technieken op het instrument, gecombineerd met herkenbare melodieën (‘bv. Mien Hoogeland…’).

Muzikanten Geluid van Het Hogeland: Johan Wieringa, Egbert Mulder, Jan Havenga, Henk Buist, Nick Buist, Wim Hoexum, Ria Mulder, Annet Venema.

Foto’s van het maakproces

In nauwe afstemming tussen Arend Gerds en regisseur Theo de Groot zijn composities gemaakt bij twee scenes van de eindpresentatie ‘Van Lauwersoog tot Eemshoaven tou’.

Arend Gerds geeft aanwijzingen.
Regisseur Theo de Groot en componist/dirigent Arends Gerds werken samen aan geluid en tekst van scene De Toekomst.
Componist/dirigent Arend Gerds