Het project Gronings Vuur reist van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst halen we op wat er zich afspeelt in de provincie.

Gemeente
Midden-Groningen

Na de twee succesvolle edities in 2019, in Het Hogeland en Westerkwartier, is het nu de beurt aan Midden-Groningen. Theatermaker/regisseur Ben Smit is met lokale cultuurmakers uit de gemeente al druk bezig om het concept voor de eindpresentatie (titel: ’t Huwelijk), verder uit te werken.

In Midden-Groningen lijken de onderlinge verschillen best groot, zowel in cultuur, landschap als in gedachtengoed. Hoe ziet een huwelijk er uit als de verschillen groot zijn? En wie gaan er eigenlijk met elkaar trouwen?

Als publiek ben je gast van het bruidspaar. Je wordt meegenomen in het verleden van het bruidspaar: wie zijn ze en waar komen ze vandaan? 
Het publiek wordt deelgenoot gemaakt van de huwelijksgeloften die de toekomstige echtelieden naar elkaar uitspreken. Je hoort de gedichten die aan het bruidspaar worden voorgedragen. Je ziet de cadeaus die hen worden aangeboden. Bekende en minder bekende Midden-Groningers feliciteren het bruidspaar en geven de nodige levensadviezen mee. Ook is er plaats voor waarschuwingen en is er een mystery guest die een boekje over het bruidspaar opendoet….

Wat gaat er vooraf zoal gebeuren?

  • Met cultuurmakers in Midden-Groningen worden de voorbereidingen voor ’t Huwelijk getroffen.
  • DeClick geeft gratis workshops (play in a band/ bandcoaching en beats/EDM maken in Ableton Live) voor jongeren van 12-20 jaar. De locaties en data zijn al bekend (kijk bij Popjongeren in DeClick voor meer info).
  • Kunstenaar Yanthe van Nek nestelt zich tijdelijk in de gemeenschap en vraagt wat zij kan betekenen. Kijk bij het project Kunstenaar als vrijwillig instrument voor meer info.
  • Leerlingen van de Inspecteur Amerikaschool in Noordbroek gaan met Bert op ’t Ende aan de slag in het project Theaterburgers met democratie en burgerinitiatief.
  • Marketing Midden-Groningen geeft twee gratis workshops voor culturele instellingen om hun social media skills te verbeteren. Meer informatie of aanmelden? Mail naar: contact@groningsvuur.nl

Lokaal team Midden-Groningen

Organisaties die meedoen

Subsidiegevers en sponsoren

Provincie Groningen
Scholten-Kammingafonds
stichting Beringer Hazewinkel
VSBfonds
Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen
gemeente Midden-Groningen
Mondriaanfonds (project Yanthe van Nek)