Het project Gronings Vuur reisde van sept. 2019 t/m dec. 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma.

Popjongeren: workshops & werkplaats De Click!

Op drie locaties in Midden-Groningen organiseerde DeClick muziekworkshops (voor beginners en gevorderden).

Kennismakingsworkshops en werkplaatsdagen in Midden-Groningen

De muziekworkshops ‘Jammen in een band’ en ‘Beats/EDM maken in Ableton live’ waren in Jeugdsoos ’t Kon Amper in Schildwolde, Jongerencentrum Amovement in Hoogezand en Decibel Studio’s in Harkstede. Tijdens de twee werkplaatsdagen van DeClick op 9 en 16 februari 2020 in Het Kielzog in Hoogezand, gingen 15 jongeren, onder begeleiding van een professioneel team, aan de slag. Een aantal ruimtes in het Kielzog in Hoogezand waren ingericht als een pop-up geluidsstudio met mogelijkheden voor componeren, experimenteren, repeteren en het maken van geluids- en video-opnames.

Muziek speciaal gecomponeerd voor ’t Huwelijk

De band, die tijdens ’t Huwelijk optrad, heeft speciaal voor dit huwelijksfeest muziek gecomponeerd. De band bestaat eigenlijk uit 15, voornamelijk jongere muzikanten uit Midden-Groningen, waarvan er zeven de band vormden die optrad voor het bruidspaar. Na repetities (in verschillende samenstellingen) in Schildwolde, Harkstede, Hoogezand en de twee intensieve werkdagen in het Kielzog, zijn er twee nummers ontstaan. De resultaten van elke repetitie werden doorgegeven aan de volgende band, die soms bestond uit totaal andere bandleden dan de keer daarvoor. Uiteindelijk zijn de songs uitgewerkt en opgenomen in een Pop-Up geluidsstudio in het Kielzog.

De productie werd begeleid door DeClick/De Rijdende Popschool, met speciale dank aan Sander Koning en Dion Bouwes voor de coaching van de muzikanten. Aan deze twee estafette-composities hebben meegeschreven: Jeroen Zijl, Femke Zijl, Anyk Zuidinga, Eline Fokkens, Bjorn Fokkens, Wouter Arends, Yoni Zuidinga, Elin Drent, Mirthe Pijnaker, Gwenn Pijnaker, Camiel Ormens, Ruben Olinga, Nikki Pontier, Bert Hardebol, Sander Koning en Dion Bouwes.

De band die speelt bij ’t Huwelijk bestaat uit de volgende bandleden:

  • Wouter Arends: gitaar
  • Anyk Zuidinga: keyboard
  • Yoni Zuidinga: basgitaar
  • Deez Ezkamp (vrijdag): drummer
  • Sander Koning (zaterdag en zondag): drummer
  • Bert Hardebol: gitaar
  • Nikki Pontier: zang
  • Elinne Fokkens: keyboard en zang

Dim Bouwes reist vanaf Het Hogeland mee door de provincie. Dim geeft, soms bot en ongepolijst,  vaak grof en brutaal, commentaar op de situatie in een gemeente of op het gekozen thema. Ook deze keer heeft hij dat gedaan. Speciaal voor deze gelegenheid, op een door zijn broer Liam in Werkplaats DeClick gecreëerde beat, bracht hij het nummer met de diepzinnige titel ‘Fok de Bruiloft’, ten gehore.

Foto’s hierboven: Dim rapt het nummer ‘Fok de bruiloft’.

Hierboven: foto’s van de werkplaatsdagen in het Kielzog.