Het project Gronings Vuur reisde van sept. 2019 t/m dec. 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma.

Eindpresentatie: New Amped

Andy Smart en Manuel Paolini (foto’s hierboven) zijn de regisseurs van de collage-docu-film in Oldambt. Zij hebben de ideeën van 20 jongeren uit Oldambt vertaald naar het artistieke concept getiteld: New Amped.

14 jongeren en vijf twintigplussers uit Oldambt vormen samen het hart een film, waarbij zij met muziek, dans, gedichten, songs en monologen het publiek meenemen in hun gedachtenwereld. Het heden – hun gedachten – staat centraal en is de basis voor de artistieke producten. Dat alles is zichtbaar in New-Amped.
De legendarische ziener Jaarfke, gespeeld door Wilt Stel, is de rode draad in New Amped. Hij neemt de kijker mee naar de bijzondere plekken in de geschiedenis van Oldambt en vertelt zijn eigen verhaal.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is team_Oldambt_02.jpg
Niels, Gea, Bianca, Dewey, Heleen, Manuel, Iris, Timo, Steffan, Fausto, Nikki, Britney, Bert, Janneke, Andy, Betsie en Gerrit


Via Facebook, Sociaal Werk Oldambt, jongerencentrum ’t Spoor in Winschoten en jongerencentrum ’t Schienvat in Finsterwolde heeft Gronings Vuur de deelnemers geworven.
F2 Dance Company uit Winschoten deed mee met dans. Harry van der Laan van Cultuurhuis de Klinker produceerde That’s life van Frank Sinatra, uitgevoerd door de regionale bigband Punk ‘n Jazz Orchestra.

Vanwege de uitbraak van het Corona-virus zijn we halverwege het maakproces overgestapt van een theatrale eindpresentatie naar een film, die we corona-proof moesten realiseren. Dat betekende ook dat deelnemers elkaars creativiteit niet altijd konden zien, en er op de theatervloer niet doorontwikkeld kon worden.

Daar tegenover staat dat er online bij deze productie juist heel véél is gebeurd. Zo heeft DeClick/De Rijdende Popschool binnen no time zes online productielijnen opgestart, waarmee songs werden gemaakt met de jongeren uit Oldambt. Deze songs waren de basis voor het vervolg.

Gezamenlijk hebben ze bewezen dat ze niet voor één gat te vangen waren en ondanks de fysieke afstand ontstond er een hechte groep, die met elkaar een prachtig eindproduct tot stand heeft gebracht!

Wat er feitelijk is gebeurd (kijk ook op de projectpagina’s):

 • DeClick/De Rijdende Popschool heeft gratis workshops gegeven voor jongeren van het Dollard College Campus Winschoten.
 • De Click/De Rijdende Popschool heeft in zes online productielijnen met de deelnemers songs gemaakt voor New Amped.
 • Manuel Paolini maakte de choreografie voor de dans en beweging, op basis van de geproduceerde muziek. Hij heeft met de deelnemers de dans en beweging op de muziek doorontwikkeld: één keer (coronaproof 1-op-1) live en vervolgens online.
 • Onder leiding van Harry van der Laan heeft Steven Sluiter van Punk ‘n Jazz Orchestra een arrangement van That’s life van Frank Sinatra gemaakt en uitgevoerd.
 • Berny Jansema en Theo de Groot hebben de tekst gemaakt voor de verteller Jaarfke; de legendarische ziener uit Oldambt.
 • Theo de Groot heeft Jaarfke, gespeeld door Wilt Stel, geregisseerd.
 • Theo de Groot heeft de deelnemers gecoacht in hun voordracht van de monologen en het gedicht.
 • De docu-collage-film New Amped is onder regie van Andy Smart en Manuel Paolini opgenomen in Cultuurhuis De Klinker en op buitenlocaties in Oldambt. Amir Komelizadeh en Vida Kasaei vidamir.nl, hebben de filmopnames gemaakt en de montage gedaan.
 • Gedetailleerde informatie is op de aftiteling van New Amped te lezen.
 • Kunstenaar/Climate changer Eirik Rønneberg heeft online vanuit Noorwegen contact gezocht met de inwoners van Oldambt. Kijk ook bij project Climate changer.
 • Het project Theaterburgers zal als Corona dat toelaat op de Maranathaschool in Winschoten plaatsvinden: kijk ook bij het project Theaterburgers.