Het project Gronings Vuur reist van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst halen we op wat er zich afspeelt in de provincie.

Gemeente Westerkwartier

Op zoek naar verhalen en beelden van jong en oud, over vroeger, nu en de toekomst. Verhalen over samenleven, relaties, verhuizen, nieuw komen …nieuws, oud land, nieuw land, heden, verleden en toekomst.

Culturele makers (muzikanten, verhalenvertellers, jonge en oudere theatermakers, kunstenaar, historici) gaan op zoek naar verhalen uit het gebied. Waaronder verhalen van nieuwkomers. Ze onderzoeken hoe we elkaar ontmoeten door de geschiedenis heen en hoe zal dat in de toekomst gaan? Regisseur, theatermaker Maaike van den Hoek brengt dit samen, en ontwikkelt de eindpresentatie ‘Tussen de Coulissen’.

Wat gaat er zoal gebeuren?

 • De spelers van Hyperactief van Toneelvereniging Gastvrij en de Jeugdtheaterschool Zuidhorn verdiepen zich in de totstandkoming van relaties, vroeger, nu en in de toekomst. 
 • Bewoners van de Hornerheem brengen nieuws uit het Westerkwartier: shownieuws, livemuziek, entertainment, gesprekken met ondernemers en beeldmateriaal van vroeger. 
 • Mien Westerkwartier brengt een drietal verhalen uit de voorstelling Land-Ver-Huus.
 • In de periode 28 okt. t/m 22 november geeft Aafke Hoek de vertelbijeenkomst/workshop ‘Wat neem je mee’. Taalvrijwilligers en cursisten NT2 van de vier Taalhuizen in het Westerkwartier hebben zich verdiept in de vraag: “Wat neem je mee van het ene naar het andere land?”.
 • DeClick organiseert workshops play in a band/bandcoaching of beats/muziek maken in Ableton Live. Computers, apparatuur en instrumenten zijn aanwezig. En wil je samen muziek produceren? Dat kan in Werkplaats DeClick. Meedoen? Meld je aan bij DeClick.
 • In het komische Theaterburgers tonen leerlingen van Obs De Kromme Akkers uit Garnwerd burgerinitiatief. Wie weet wat ze allemaal willen! Wordt het een crossbaan of een kunstwerk? Hoe zien droomhuizen eruit?

Kijk bij projecten voor nadere informatie

Eindpresentatie ‘Tussen de Coulissen’

Op zaterdag 30 november (aanvang 19.30 uur) en zondag 1 december 2019 (aanvang 14.00 uur) is ‘Tussen de Coulissen’ te zien voor publiek in het Baron Theater in Opende. Bij deze eindpresentatie zijn de voorstellingen van de Hornerheem, de jongeren en Mien Westerkwartier te zien.
Tussen de bedrijven door is er ruimte voor ontmoeting en lekkere hapjes.

Lokaal Team Westerkwartier

 • Maaike van den Hoek: theatermaker/regisseur
 • Roel Hoekstra, Joren van de Ploeg, Niels Cazemier: productie en techniek/ social media
 • Bert op ’t Ende: Theaterburgers
 • Aafke Hoek: workshops Wat neem je mee?
 • Roelof Croeze: regie Hyperactief
 • Trea Wegter: ondersteuning Hornerheem
 • Anneke Ekhart: Beeld in vorm
 • Sander Koning: DeClick

Met medewerking van Platform Westerkwartier, Mien Westerkwartier, medewerkers en vrijwilligers van de Taalhuizen Grootegast, Marum, Leek en Zuidhorn, Roelie Schipper, Ineke Punte, Doutzen Sloterdijk, Alpha College, Stichting De Zijlen, Toneelvereniging Gastvrij uit Grootegast, Jeugdtheaterschool Zuidhorn, Groninger Archieven (Michael Hermse), René Ruiter (camera en montage), Jan Meiborg (compositie en sounds), Sandra van den Steen (vocals), Kunstbedrijven Westerkwartier (Roelf Postma), De Rijdende Popschool (Niels Steenstra), Biblionet Groningen, VRIJDAG, Greet Nieuwland, medewerkers en vrijwilligers van het Baron Theater te Opende.

Subsidiegevers en sponsoren

Provincie Groningen
Scholten-Kammingafonds
stichting Beringer Hazewinkel
VSBfonds
Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen
gemeente Westerkwartier
Sinnige fonds
Baron theater Opende