
Terugblik op de creatieve werkplaats in Westerwolde
Wat maakt wonen in Westerwolde bijzonder? Van vraag naar creatieve vertaling: een terugblik op de creatieve werkplaats in Westerwolde.
Bruun, 12 jaar:
‘Ik vind dit landschap bijzonder omdat er veel landbouw is. Ik heb het uitzicht van het huis van mijn oma nagetekend en een beetje het uitzicht vanuit ons eigen huis. Je ziet veel reeën en vogels. Er is altijd van alles te zien; veel trekkers. Ik rij daar zelf ook graag op.’
We werken met elkaar in Gronings Vuur toe naar een cultureel evenement waarin theater een grote rol speelt. Om dat voor te bereiden, kwam een groep inwoners van Westerwolde op zondagmiddag 6 november 2022 bij elkaar in het Spiekerhûs in Ter Apel. Daar maakten zij samen met het artistieke team van Gronings Vuur een creatieve vertaling van de vraag: wat maakt wonen in deze omgeving voor jou bijzonder?

Een terugblik op de creatieve werkplaats in Westerwolde: aan de slag
Na alle inwonersgesprekken die Gronings Vuur organiseerde, rondom de thema’s leefbaarheid en klimaat, was deze creatieve werkplaats het moment waarop we aan de slag gingen met een andere vorm om iets te vertellen. De eerste schetsen voor het culturele evenement dat in mei 2023 wordt neergezet.

Na een vooruitblik van artistiek leider Gea Smidt op de komende maanden, blikken we eerst terug op wat Brandstof, Zuurstof, Vonk en Kampvuur hebben gebracht. Er is veel gedeeld, maar er ontbreken nog belangrijke stemmen. Het valt een bezoeker op dat het verhaal van de boeren met omgekeerde vlaggen mist. De boeren willen wel praten, maar voelen ze zich hier uitgenodigd?
Theater bestaat alleen bij de gratie van conflict, vertelt Ira Judkovskaja, de regisseur van Gronings Vuur in Westerwolde. Dus juist de tegenstellingen zijn interessant. ‘En hoe kun je die laten zien, zonder elkaar meteen in de haren te vliegen?’
De sessies
De twintig deelnemers verdelen zich over vier groepen. Er is een theatergroep, onder leiding van regie-assistent Eline de Vries. Er is een schrijfgroep, onder leiding van Lilian Zielstra, schrijfster van NOORDWOORD. Er is een muziekgroep, begeleid door Jordy Richir van De Rijdende Popschool. En er is vormgevingsgroep, geleid door Elze van den Akker, de vormgeefster van de culturele productie. Het antwoord op de vraag wat het leven hier bijzonder maakt wordt geschreven, gespeeld, gezongen en getekend.
Terugblik op de creatieve werkplaats in Westerwolde: wat is hier bijzonder?
Opvallend is dat in alle groepen de schoonheid van de omgeving het belangrijkste ingrediënt is voor het proces. We zien in beeld het uitzicht van kinderen die van school naar huis fietsen. Het uitzicht als je wakker wordt. Een ander tekent de koe, omdat deze zo belangrijk is in Westerwolde.
In de theatergroep ontstaat een collage van persoonlijke verhalen. Een bruiloft in de tuin. Zwaluwen die je veel informatie geven. Geen dag die hetzelfde is. Geworteld zijn en rust ervaren.

In de schrijfgroep komt een oude wens om een sprookje te schrijven over de Westerwoldse Woffe tot leven. ‘Woffe (een verbastering van ‘woarveur’, oftewel ’waarvoor’) is dat dan? Maar ook de rijke geschiedenis en de invloed van het klooster wil iemand graag uitwerken, evenals de vraag wat ‘thuis’ eigenlijk is. Thuis. Mens in Westerwolde. Wie ben je als je thuiskomt? Welk gevoel pak ik vast? Hoe voelt het voor mij?
In de muziekgroep komt naar voren dat de inwoners hier misschien zo toegankelijk en open zijn, omdat de ruimte die hier is van invloed is op de mens.

Geef mij de ruimte om te denken wat ik wil
Geef mij de ruimte want dat maakt het verschil
Op zoek naar de schatten in de omgeving
Dat verrijkt onze historie en beleving
De fietsjeugd van het landschap
Reizend door hun verwantschap
De parels op hun gezicht
Zijn zweet of regen
En altijd wind tegen
‘Ja hoor, we hebben het openingslied!’, roept Ira enthousiast als de muziekgroep het lied heeft laten horen.
En nu… Het vervolg

Ira bedankt iedereen voor het lef en de overgave die getoond is in de werksessies. Ze is blij met de rijke opbrengst van de middag en gaat hier de komende periode mee aan de slag. ‘Uitzicht’ is waar haar betreft de rode draad van de middag. Uitzicht op de geschiedenis, de toekomst, de eilanden-cultuur in Westerwolde met slechte verbindingswegen en het uitzicht op elkaar.
Haar gedachten gaan naar een evenement waarin verbinding centraal staat, van noord naar zuid, met een knipoog naar de geografie, geschiedenis en… sprookjes.
Doe mee met Gronings Vuur!
Wil je meedoen met Gronings Vuur in Westerwolde? Meld je dan aan! We zoeken doeners, denkers, makers, creatievelingen en sterke schouders. Houd onze nieuwsbrief en deze website in de gaten voor het vervolgtraject en de vervolgactiviteiten. En heb je nog een verhaal dat we mee kunnen nemen? Verhalen en aanmelden kan bij onze culturele aanjager Klaas Spekken (via klaasspekken@gmail.com).
