17.04.2023

Terugblik op het Open Podium

De Klinker maakte zich op voor het Open Podium op woensdag 12 april. Jong en oud kwamen samen voor het afsluitend moment van de twee creatieve werkplaatsen van Gronings Vuur in Oldambt.

Maar liefst negen acts werden gepresenteerd door zo’n 30 inwoners. Twee acts hebben gereageerd op de open oproep om mee te doen aan dit Open Podium: dat was tof.

Acts over het Oldambt, over waar de aandacht naartoe moet in de regio, ontwikkeld vanuit de thema’s die aan de orde kwamen op Brandstof, Vonk en Kampvuur. Eigen nummers en meer.

Sara Scholten van Gronings Vuur presenteerde samen met Susanne Visser, programmeur van De Klinker, het Open Podium in de Rabozaal. Lees en kijk mee wat er allemaal op het Open Podium werd gepresenteerd!

Groot dromen

Deze bijzondere avond werd geopend met een nummer gemaakt door leerlingen van het Dollard College. Zij zetten een kritische noot bij de ruimte die zij voor zich zien in Oldambt. Mijn dromen zijn te groot en Oldambt is te klein!

Generatiekloof

Harry, Ineke en Amanda Lucas presenteerden een sketch die zich afspeelde in de tuin van Arie. Arie is de vader van Mien en de opa van Kootje.

Arie woont tijdelijk in zijn tuin/kippenhok, aangezien zijn woning door aardbevingsschade niet meer bewoonbaar is. Hij heeft de hulp van zijn dochter en kleindochter nodig. Maar hoe overkomen zij die generatiekloof?

Grow Away

Mart Eerens schreef, muzikaal geïnspireerd door George Harrison’s solowerk (de beste Beatle), het nummer Grow Away. Een nummer over de drang om weg te trekken om een eigen leven te leiden, maar hoe het vastzitten aan bepaalde regels/ideeën die ontwikkeling hindert.

Spreekkoor

Een performance door Cornelis van der Poel, Tsjerkje Dijkstra, Renate Fekken en Herma Ufkes die een oproep doen om vooral de verbinding op te zoeken. In de stijl van de Oude Grieken vormden zij een theatraal spreekkoor. Muzikaal begeleid door Jordy Richir van De Rijdende Popschool.

Het kon minder, ja.

Refia Doevendans, stadsdichter van Oldambt, droeg een eigengemaakt gedicht voor, speciaal geschreven voor Gronings Vuur: Hoe een volk met minder genoegen nam en ook niet anders kon.

Punk Band Kilroy

Deze band neemt het podium met de jongeren Jelle, Emiel en Sem. Zij spelen zeer energiek, twee nummers voor ons. Waaronder het nummer Leg Zuidas in de As van Hang Youth.

Niet vergeten

Eva Waterbolk, singer-songwriter uit Groningen, speelt in bands zoals Waterbolk en De Messen.

Ook zit zij in het team van regisseur Isil Vos. We mogen vast met haar werk kennismaken want ze speelt voor ons het nummer: niet vergeten.

De Drie Muziektiers

Onder leiding van Eva Waterbolk maakten Mart Eerens, Nick Strobos en Josien Bakker (die zichzelf inmiddels de drie muziektiers noemen) een nummer voor Gronings Vuur.

In het nummer vraagt de hoofdpersoon zich af wat hij nu moet met Oldambt nu één van de belangrijkste personen in zijn leven daar niet meer woont.

Verlaten plekken

In de laatste scène van de avond geven Thea Gielleit, Nicolette van der Smagt en Refia Doevendans verlaten plekken een stem. Deze scene wordt omlijst door de muziek van onze aanjager Berny Jansema en op de loftrompet: Mart Eerens. We nemen een kijkje in de toekomst…

Sara geeft aan dat we terug keken naar het verleden. Naar wat de uitdagingen zijn in het heden en een blik wierpen op de toekomst En met die urgente thema’s en oproep tot verandering werd nu dan echt het stokje over gedragen aan Isil vos. 

De toekomst van onze grond

Isil Vos geeft aan dat ze het zo concreet mogelijk wil maken vanavond, zodat mensen weten waaraan ze mee kunnen doen. Dat ze zich aan kunnen melden, tips en informatie kunnen geven en ambassadeur kunnen zijn voor dit project.

Isil vertelde over haar ideeën over de culturele productie met als centraal onderwerp ‘De Toekomst van onze Grond’. Want wat moet de grond in de toekomst voor ons produceren? Wat heeft de natuur nodig om de komende jaren weer gezond te worden? En wat heeft de mens nodig om zich thuis te voelen op deze grond?

In 3 weekenden in oktober 2023 gaat Isil met haar team ruimte creëren en een programma inrichten zodat we het in het Oldambt samen actief kunnen hebben over deze toekomst.   

Ieder weekend opent met een muzikale en theatrale show voor publiek. Met dans, muziek, theater, verhalen en meer. Professionele- en amateurspelers, zangers en muzikanten doen hieraan mee. De Wilgenborg in Blauwestad is de beoogde locatie voor deze show.  En de Pieter Smitbrug willen we gebruiken als een mooie verbindingsbrug waar we met een processie achtige optocht het verleden achter ons laten, op weg naar de toekomst.

Er worden gesprekken gevoerd waar mensen voor uitgenodigd worden. In samenwerking met de organisatie Biobased Creations (https://biobasedcreations.com/) van Stichting Nieuwe Helden brengt Isil het project Possible Landscapes naar het Oldambt. Aan een speciaal ontworpen gesprekstafel vinden gesprekken plaats over de actuele thema’s om op zoek te gaan met elkaar naar oplossingen. Aan deze tafel nemen alle stakeholders plaats die concreet van invloed (kunnen) zijn op het creëren van noodzakelijke lokale samenwerkingen en ketens. Deze gesprekken worden voorbereid in het Oldambt.

Er wordt een innovatie- en inspiratiemarkt georganiseerd waarin personen, projecten, ideeën en producten elkaar ontmoeten en een volgende stap maken. “Want in deze tijden zijn concrete voorbeelden zo belangrijk!”, stelt Isil.

Meedoen: meld je aan bij Berny

Wil jij meedoen aan de show? Met jouw idee of product op de markt staan? Heb jij een idee wie er absoluut niet mag ontbreken aan de gesprekstafel? Meld je aan bij, geef informatie door aan aanjager Berny Jansema: bernyjansema@gmail.com