14.04.2023

Terugblik op Kampvuur in het Oldambt

Tijdens Kampvuur op 6 april keken we met de inwoners terug naar de opbrengst van de verschillende gesprekken. Van zorg voor een betere bodem tot een nieuwe volksviering, de energie spatte ervan af in De Leeuwenborg in Nieuw Scheemda!

Om het Gronings Vuur op het Kampvuur aan te steken heb je Brandstof, Zuurstof en een Vonk nodig! En laat dit nu ook de drie vormen van gesprek zijn die we gebruikt hebben om in Oldambt verhalen, ervaringen, feiten en meningen, gedachten en gevoelens op te halen over leefbaarheid en klimaatverandering.

Bij binnenkomst werden de gasten verwelkomd door Berny Jansema en Mart Eerens die samen kampvuurliedjes speelden op de gitaar. Met een drankje in de hand bekeken veel mensen de expositie van de verhalen en gedichten die zijn opgetekend aan de keukentafel door de schrijvers Lilian Zielstra, Fieke Gosselaar, Meinte Dirksen, Kasper Peters en Rik Andreae.

Verleden en toekomst

Sara Scholten opende de avond met de vraag: Wat vier je van het verleden en wat verwelkom je in de toekomst? De Oldambtsters schreven in tweetallen hun antwoord op en vieren rust en ruimte, de slag om Heiligerlee, en willen ook in de toekomst talenten uit de regio de ruimte geven en de jongeren zich thuis doen voelen in de gemeente.

Oldambtster verhalen

Inger van Til gaat in gesprek met de schrijvers, hoe was het om in Oldambt het gesprek aan te gaan? Vervolgens draagt Fieke Gosselaar het verhaal voor dat ze gemaakt heeft naar aanleiding van het gesprek met Harm Arend Meijer en Lilian Zielstra doet hetzelfde van haar gesprek met Gerrit Smit. Alle verhalen komen op onze website en de socials! Houd ze in de gaten.

Verandering is uitdaging

Wat hebben we allemaal gehoord en geleerd de afgelopen maanden? Dat verandering ook een mooie uitdaging kan betekenen, leerden we van boer Leendert Jan Onnes. Dat we elkaar beter leren kennen als we onze levensverhalen met elkaar delen, vertelde Miranda Swijgman. Dat we aan de vooravond staan van een revolutie waar de gewone burger steeds meer impact kan maken, vertelde Gerard Wolters. Maar er zijn ook vragen: Het land en de mensen hebben potentie, maar wordt het voldoende verzilverd? De jongeren geven een duidelijke stem af: Wij willen ons ontplooien, maar als je anders bent is dat moeilijk. Wat houdt dat tegen en waarom? We zien verschraling van het landschap, maar soms ook van de mens, wat kunnen we doen om dat tegen te gaan? Anke De Klerk, stadsdichter in 2016 in Oldambt, schreef er een gedicht over: Ruimer Vuur.

(…)

We kunnen vrijheid omarmen in het feit

Dat wij zelf verantwoordelijk kunnen zijn

Voor onze vlam

(…)

Er moet weer vuur gaan branden

In ons hart en in ons hoofd

Zodat alles weer ontvlamt

Wat ooit door boosheid, eenzaamheid en angst is gedoofd

Het gehele gedicht is te leze via deze link

De toekomst van het Oldambt

Nadat we een mooi lied hebben gehoord dat geschreven is in de creatieve werkplaats, wederom vertolkt door Berny, worden aan het slot van de avond alle kaartjes over het verleden en de toekomst overhandigd aan regisseur Isil Vos. Zij bevraagt de Oldambtsters op wat zij graag wensen in de toekomst.

Een nieuwe volksviering, kinderen niet met honger naar bed, bewuster leven, verbinding tussen jong en oud en meer openheid en ruimte in onze gedachtegang. Een van de laatste woorden van de avond komt van een jongere. “Door de sociale media denk je vaak: ik wou dat ik er zo uitzag. We denken vaak dat het ergens anders beter is dan bij onszelf. Maar we moeten onze blik meer richten op de positieve dingen van het land en de mensen om ons heen.”

De culturele productie

Isil licht tot slot haar idee over de culturele productie toe. “In drie weekenden in oktober creëren we ruimte om het samen actief te hebben over die toekomst. Dat doen we aan de hand van drie thema’s waaronder grond, natuur en de mens. Op verschillende manieren waaronder kunst, gesprek, innovatie en inspiratie”.

Tot slot kreeg het publiek de kans om namen te noemen van personen, plaatsen, projecten of producten die een plek zouden meten hebben in deze productie. Dat proces is nu volop gestart. Wil je meedenken, meedoen, voor of achter de schermen, laat het ons weten via de aanjager Berny Jansema: bernyjansema@gmail.com