
Terugblik op Kampvuur in Westerwolde: weer een avond vol verhalen
Wat is de opbrengst van de gesprekken die Gronings Vuur voerde met inwoners? Een terugblik op Kampvuur in Westerwolde.
Opnieuw een volle zaal in het Spiekerhûs aan de Sellingerstraat in Ter Apel. Opnieuw een avond vol verhalen van inwoners van Westerwolde, deze 21 oktober 2022. Verhalen die raken aan leefbaarheid en klimaat. Verhalen van hen die houden van hun gemeente. De gemeente die door culturele aanjager Klaas Spekken liefdevol wordt toegezongen als opening van de bijeenkomst, begeleid door zijn vaste gitarist Joost van der Beek.
‘Waar ik van houd, is Westerwolde.’

Wanneer de gastvrouwen van de avond, Karlijn Benthem en Inger van Til, vragen wie er nog niet eerder bij een avond van Gronings Vuur aanschoof, schieten meer dan de helft van de handen de lucht in. Steeds meer Westerwolders sluiten aan. En dat is precies de bedoeling. Zegt het voort!
Terugblik op Kampvuur in Westerwolde
De terugblik op Kampvuur in Westerwolde is kort. De verhalen die deze deze avond gedeeld worden met het publiek, zijn namelijk in aanloop naar de culturele productie in mei 2023 allemaal terug te lezen op deze website. Het zijn de verhalen van onze sprekers van Brandstof. Er zijn uitspraken van deelnemers van Vonk. En het zijn door vier schrijvers van NOORDWOORD opgetekende gedichten en verhalen van Westerwolders. Een bijzondere mix van informatie, die een prachtige basis vormen voor de culturele productie van Gronings Vuur.

Tijdens Kampvuur in Westerwolde delen de vier schrijvers het podium met Klaas, Inger en Karlijn. Aly Freije, Fieke Gosselaar, Meinte Dirksen en Lilian Zielstra spraken met verschillende Westerwolders. Over hun gevoel. Over leefbaarheid en klimaat. Over de wereld in Westerwolde zoals die is, of misschien zou moeten zijn.
Over dat laatste schreef een vijfde schrijver – niet van Gronings Vuur, maar wel uit de gemeente – een heus sprookje. En dat sprookje draagt Rineke Dijkinga tijdens Kampvuur zelf voor, vanaf de Gronings Vuur sokkel. Over een mol, die leert hoe we beter met Moeder Aarde om kunnen gaan.
Over hoe de wereld in Westerwolde zou moeten zijn, doet ook speciale gast Aly de Jonge een oproep. In gesprek met Karlijn gaat het over de jeugd in Westerwolde. Aly was tot haar pensioen jarenlang sociaalmaatschappelijk werker in haar gemeente. ‘We moeten jongeren die leven in armoede het makkelijker maken om mee te doen in de maatschappij.’ Tot laat op de avond gaat het gesprek hierover door.
En opnieuw is er muziek. Bij binnenkomst en na afloop klinken de klanken van de midwinterhoorns van de Beetze Bloazers. In het programma nemen de dames van de Westerwoldse Wichter de muzikale onderbreking voor hun rekening. Ze zingen The Rose van Bette Midler, maar wel in het Gronings.

Noaberschap in Westerwolde
Wat vooral kan worden geconcludeerd, is het belang van noaberschap in Westerwolde. ‘Als ik iets heb geleerd’, aldus gastvrouw Karlijn, ‘dan is dat noaberschap hier heel belangrijk is. Wie is het met mij eens?’ Deze keer schieten vrijwel alle handen de lucht in.
Wat dat dan betekent, vraagt ze aan het publiek. ‘Alleen kun je niets. Noaberschap brengt kleur aan het leven en steunt de mens.’

De verhalen van Westerwolde
Ben je benieuwd naar de verhalen van Westerwolde? Houd dan deze website in de gaten. Tot de culturele productie in mei 2023 verschijnen ze op deze website. Of meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Dan weet je zeker dat je geen enkel verhaal mist! Klik hier om je aan te melden.