08.03.2023

Update Ira Judkovskaja (2):

Met alle ideeën en verhalen van de Westerwolders maakt regisseur Ira Judkovskaja: Elkenain, Zicht op Westerwolde. Deze voorstelling in de vorm van een theatrale expeditie is te zien en beleven op 10 en 11 juni. Ira Judkovskaja vertelt hierover.

Westerwolde, de meest oostelijk gelegen gemeente van Nederland. Een “zandrug” waar al sinds de Middeleeuwen een prachtig klooster op staat. Ooit als een eiland omgeven door moeras.

De plek waar de vrijheid van Nederland bevochten werd op het grote en machtige Spanje. De plek waar akkerbouw sinds de middeleeuwen de omgeving voedt. De plek waar de Groningse taal klinkt. De plek waar Paradijsvogels hun toevlucht in oude dorpen vinden. De plek dicht bij de Duitse grens, met Oerbossen die dreigen te verdwijnen, waar nieuwe initiatieven voor duurzame landbouw ontstaan en het verdriet om beleid vanuit ver gelegen torentjes voelbaar is.

Kom mee op ontdekkingstocht tegen de stroom van de Ruiten Aa in, om de liefde van nieuwe en oude inwoners van Westerwolde voor hun plek te ervaren en nieuwe perspectieven te ontdekken. Gele frames zijn in deze reis jouw kader.

De reis begint met de voeten in de klei, daar waar vroeger de Dollard stroomde. Begeleid door muziek leer je Oudeschans kennen. Wat vertelt de geschiedenis van de Tachtigjarige oorlog ons over de wereld van nu? Wie wonen of werken er in deze oude vestingsplaats? Welke verhalen vertellen de gele en rode stenen van de muren?

Na deze georkestreerde wandeling door Oudeschans nemen we je mee met de bus naar Blijham. Deze keer slaan we het dorpscentrum over. Het zorgcentrum vraagt onze aandacht. De plek waar de Roze Loper uitgerold mocht worden. Waar men Groningse woorden koestert.

Vanuit Blijham brengt de bus je naar de Sellingen. Hier staan de toekomst van de bomen en van de akkerbouw centraal. De “fabrieksaardappel” verheffen we even tot kunstwerk. Zetmeel, daaruit afkomstig, is een onmisbaar bindmiddel in ons dagelijks leven. En de bomen langs de Ruiten Aa staan ons toe van hun schoonheid te genieten.

In Ter Apel mogen we door de school dwalen. Het rijke verleden en het heden met vooruitgeschoven landelijke problemen bestaan hier naast elkaar. Aan het einde word je door de jongeren toegezongen over hun Westerwolde. Met een blik op de toekomst van deze jongeren eindigt deze tocht. De bus brengt je weer naar Oudeschans.

Kijk nog eens goed uit het raam hoe het landschap van Westerwolde elkenain, en ook jou, toewuift.

–> De kaartverkoop start in april 2023, houd de website, socials en nieuwsbrief in de gaten <–