Het project Gronings Vuur reisde van sept. 2019 t/m dec. 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma.

Vlogs in PSV

In Pekela, Stadskanaal en Veendam is hard gewerkt aan de eindpresentatie van Gronings Vuur, getiteld: ‘A new STAR is Born’. Deze zou zich afspelen in de trein en op de stations van de STAR, maar is vanwege corona uitgesteld naar 2021.

Om toch te laten zien wat er de afgelopen maanden is gebeurd, worden er de komende weken zeven korte video’s gepubliceerd, waarin cultuurmakers uit Stadskanaal, Pekela en Veendam aan het woord zijn over het maakproces wat ze tot dusver hebben doorlopen.

Aan het woord in deze video: regisseur Sijas de Groot en creatief producent Jeroen van Broekhoven.

Aan het woord in de tweede video: Charlotte Snijder maakte twee dansen voor ‘A new STAR is Born’ met in totaal 20 van haar leerlingen van MDT Veendam. De dansen voeren ze alsnog uit in 2021: in het landschap en op het perron van Stadskanaal. De muziek van één nummer is speciaal geproduceerd door Jeroen Russchen, met bijdragen van Lubertus Leutscher, Thijn Enninga en Nikki Pontier.

Aan het woord in de derde video (behalve regisseur Sijas de Groot): actuers Bert op ’t Ende en Nina van der Woude. Zij vertellen over hun aandeel in het project. Behalve de dialogen (waar we in het filmpje een klein fragmentje van zien) heeft Bert op ’t Ende ook nog met (onder meer) zijn leerlingen theater van MDT Veendam gewerkt aan een scène.

Aan het woord in de vierde video: leerlingen van MDT Veendam en andere jongeren hebben onder leiding van Bert op ’t Ende hard gewerkt aan een scène voor ‘A new STAR is Born’. In deze video vertellen ze iets over wat ze aan de lessen hebben gehad en wat hun toekomstplannen zijn.

Aan het woord in de vijfde video: Wietse de Haan (Firma Het Kanaal) vertelt wat zij met De Rijdende Popschool en de jongeren uit het gebied hebben gedaan, zoals: graffiti, producen met geluidssamples en een DJ-workshop.

Video’s gemaakt door: Van de bond Pictures