17.05.2023

Vormgever Elze over Elkenain, zicht op Westerwolde: ‘Het is een soort mini-vakantie’

Elze van den Akker noemt zichzelf ‘vormgever in de breedste zin van het woord’. En dat komt goed van pas bij een gevarieerde productie als Elkenain, Zicht op Westerwolde. Ze vertelt over haar bijdrage aan de theatrale expeditie.

Als regisseur Ira Judkovskaja haar vraagt om mee te werken, antwoordt ze positief. De twee kennen elkaar al langer en werkten vaker samen. ,,Ik houd van een voorstelling die wordt gemaakt op basis van verhalen. Door de verhalen van de Westerwolders is het idee van de theatrale expeditie ontstaan. Die komt echt voort uit dat wat er speelt onder de inwoners. Zij bepalen de inhoud.”

Creatieve rode draad

Het is aan Elze – in nauwe samenspraak met Ira en regieassistent Eline – om een soort creatieve rode draad in de voorstelling aan te brengen. ,,We hebben bedacht om bij iedere uiting een frame neer te zetten”, noemt ze als voorbeeld. Deze kaders bieden in letterlijke zin een blik op Westerwolde. De figuurlijke blik komt in de vorm van de verhalen, liederen, theater en vele andere kunstzinnige uitingen.

Dan praktisch. Voor het vervaardigen van de gele frames– het geel van de vlag van Westerwolde – is een mooi één-tweetje opgezet met RSG Ter Apel, waar derde- en vierdejaars de kaders in elkaar lassen. ,,Ik verzamel de maten van de frames en geef deze door aan de school.”

Elze’s rol is meer meedenkend en coördinerend dan ze normaal gesproken gewend is. ,,Meestal maak ik zelf de kostuums en decors, nu is dat relatief weinig. Al zijn er een paar kleine dingen die ik zelf ga maken.”

,,Inhoudelijk spreek ik alles door met Ira en Eline. Ik denk mee hoe iets eruit kan zien. Dat gaat gelijk op. Soms hebben zij een heel duidelijk idee, een andere keer niet. Dan is mijn stempel iets groter. Daar brainstormen we over. Het is dus niet alleen vormgeving, ik kijk bijvoorbeeld ook mee naar de route. De grens vervaagt een beetje.”

‘Mini-vakantie’

Nog minder dan een maand, dan legt het publiek die route ook af. Op 10 en 11 juni zijn de uitvoeringen van Elkenain, Zicht op Westerwolde. Volgens Elze is het zowel voor inwoners van de gemeente als voor belangstellenden van daarbuiten een interessante expeditie: ,,Ik denk dat het Westerwolders een andere inkijk geeft in hun eigen gemeente. Je komt op plekken waar je normaal niet komt en je hoort verhalen die je niet kent. Het geeft een extra inzicht. Als je van buiten de gemeente komt, krijg je een uniek zicht op Westerwolde en hoe mooi de natuur is. Het is een heel bijzonder plaatje dat je niet zo snel ziet als je van A naar B zoeft in de auto. En nu krijg je ook nog het verhaal achter die prachtige natuur. Het is een soort mini-vakantie van één dag waarvan wij de reisgids hebben gemaakt.”