Bart Kruizinga.
03.05.2023

Bart Kruizinga schreef lied 'Ales wat Oademt' voor Elkenain, Zicht op Westerwolde

Bart Kruizinga schreef voor Elkenain, Zicht op Westerwolde het lied ‘Ales wat oademt.’ Geïnspireerd op Alles wat ademt van Rob de Nijs maakte hij een variant speciaal voor de theatrale expeditie op 10 en 11 juni. ,,In ’t Grunnegs”, benadrukt de zanger uit Bellingwolde. Het lied wordt gezongen door een gelegenheidskoor. Jacob de Haan maakte hiervoor het arrangement, Bouko Tiggelaar is dirigent.

Die bal ging rollen in januari. Op uitnodiging van cultureel aanjager Klaas Spekken was hij aanwezig bij de dorpentour in Blijham. Tijdens die tour ging regisseur Ira Judkovskaja met inwoners van Westerwolde in gesprek om een ‘verdiepingsslag te maken’ voor haar theatrale expeditie. ,,Ik had geen idee wat ik kon verwachten”, erkent Bart.

Aan het denken gezet

Maar als op die avond vragen gesteld worden als ‘zou het Gronings straks nog bestaan?’, ‘wat willen we onze jeugd doorgeven?’ en ‘hoe is Westerwolde over 50 of 100 jaar?’ wordt de streektaalzanger aan het denken gezet. Zijn gedachten gaan al snel naar Alles wat ademt van Rob de Nijs, wiens laatste concert net op tv was uitgezonden. ,,Als je alles wat ademt in vrede laat bestaan, is het er over honderd jaar nog”, refereert hij aan een zin in dat nummer.

Vliegensvlug maakproces

Dan gaat het snel. ,,Op de terugweg naar huis die avond kwamen er al ideeën naar boven en de volgende dag was het klaar”, schetst hij het vliegensvlugge maakproces. Hij zong het liedje, nam het op op de Iphone en stuurde het naar Klaas. Daar viel het in de smaak en zo is de cirkel rond. ,,Ik ging naar die avond zonder idee wat ik zou doen, maar dan gaan de dingen rollen. Gooi er een dubbeltje in, en er komt een euro uit. Dat is wel leuk.”

In het nummer komen de eerder genoemde thema’s naar voren. ,,De melodie is hetzelfde, maar op de zin Alles wat ademt na is de tekst is volledig op dit project gemaakt.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

En het past volgens Bart uitstekend in de gehele theatrale expeditie Elkenain, Zicht op Westerwolde. ,,Het is mooi om samen een reis door te tijd te maken en daar met elkaar over te filosoferen. Wat hebben we nu? Hoe gaat de komende tijd eruitzien? Iedereen heeft zo zijn eigen idee over cultuur, maar hierdoor word je aangezet om te kijken naar hoe mooi het gebied is waar we in wonen. Daar komt altijd iets uit. Het zet aan om na te denken hoe we dat door willen geven.”

De muzikale bijdrage van Bart is te zien en horen in Blijham tijdens Elkenain, Zicht op Westerwolde. Benieuwd? Koop dan hier een kaartje voor 10 of 11 juni en wees getuige van de eerste keren dat Ales wat oademt ten gehore wordt gebracht.