Verhalen

Clarie de Boer - Een roze hart

Een verhaal over diversiteit in het bejaardenhuis Verhaal: Aly Freije - Foto: Marijn Boere

Clarie de Boer werkt in een bejaardenhuis en zet zich in voor diversiteit. Schrijfster Aly Freije schreef haar verhaal.

Een roze hart

‘Mijn buurman hier in het zorgcentrum draagt bloemetjeshemden, hij loopt met een huppeltje en praat alsof hij wil gaan zingen’, vertelt tante bij onze eerste Berenburg. ‘Het is een homo, ginnegappen ze aan mijn kaarttafel, ze duwen de stoelen dichter aan de tafelrand, zodat hij niet aanschuiven kan. Ze kletsen ook over transgenders, maar snappen daar de ballen van.’ Bij het tweede glaasje buigt ze zich naar voren. ‘Gisteravond, ik sliep bijna, stond ineens buurman naast mijn bed. Ik was niet bang, ook omdat hij homo is, hè. Wij hebben een eigen wc, maar dezelfde badkamer, de tussendeur kan op slot hoor. Hij was in de war, ik vroeg, buurman wat komt u hier doen? Hij zocht de wc maar kwam in de badkamer terecht, opende een deur en zag ineens een vrouw in bed liggen. Mijn badkamerdeur zat niet op slot weet je, ik word ook wat vergeetachtig. Ik zei, ik breng u wel naar uw bed.’ ‘Wat had hij aan’ vraag ik. ‘Een wijde onderbroek met hartjes en streepjes.’ Ze zucht, ‘mijn man had altijd een witte jeager onderbroek aan in bed.’ 

Ze neemt nog een slokje. ‘Weet je, vorige week zong hier een groepje liedjes en vertelde verhalen over gays, dat had onze Clarie bedacht. Ik vertelde over jou, dat je lesbisch was en dat je met je vrouw in Frankrijk in winkels vaak met Monsieur Madame werd begroet. En dat jullie je dan afvroegen wie nou wie was. Een vrouw zei dat haar dochter niet durfde te vertellen dat ze lesbisch was. Haar man, zwaar dement, hij praat niet meer, riep ineens ‘we zijn allemaal mens’, dat kwam aan. Morgen nodig ik buurman uit aan tafel, het is een lieve man.’

Misschien had tante ook wel een militair naast haar bed gewild. Hospikken werden ingezet tijdens de eerste Coronagolf. Toch werd er bij bosjes in eenzaamheid gestorven, waaronder zij. Voor de ingang van het zorgcentrum is voor hen in het gazon een rozerood bloemperk aangelegd in de vorm van een hart en wappert op Coming Out Dag de regenboogvlag. Dat had tante mooi gevonden.