02.11.2023

Even voorstellen: artistiek projectleider in het Hogeland

Bart de Vrees is aangesteld als artistiek projectleider in Het Hogeland, de vierde gemeente waar Gronings Vuur neerstrijkt. ,,Ik kijk enorm uit naar dit project!”

Bart de Vrees omschrijft zichzelf als componist, slagwerker, improvisator, curator ‘en nog veel meer’. Zijn roots liggen in het zuiden van Nederland, maar inmiddels woont hij al zo’n 25 jaar in Amsterdam. ,,Een groot deel van mijn jeugd maakte ik lange wandelingen in de velden, bossen en slootjes in de omgeving. Ik wilde bioloog, natuurkundige of boswachter worden, maar toen kwam muziek op en mijn pad. Ik besloot slagwerk en compositie te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam.”

Wat volgt is een gevarieerde carrière als freelance slagwerker en componist. ,,Ik speel tot op heden in (symfonie)orkesten, ensembles, bands, theater- en dansvoorstellingen, maar ook als improvisator en als solist in binnen- en buitenland”, somt hij op.

Hij vervolgt: ,,Naast mijn werkzaamheden als slagwerker en performer, componeer ik muziek voor ensembles, solisten, (geluids)installaties, podcasts en theatervoorstellingen. Ik werk behalve met instrumenten en zang ook veel met elektronica, video en (lo-fi) technologie zoals cassettes, megafoons en lp’s.”

Dan, samenvattend: ,,Ik zie mijn werk als een constante zoektocht om muziek, taal, geluid, beweging, theater en beeldende kunst te integreren of juist de desintegreren. De afgelopen jaren keer ik langzaam terug naar mijn fascinatie voor de natuur uit mijn jeugd en werk ik steeds meer buiten de concertzalen met wandelingen, performances en installaties in de openbare ruimte. In deze werken onderzoek ik de verbinding tussen kunst, muziek en geluidskunst, wetenschap, het landschap en de mensen die er wonen.”

En dat is wat Bart ook in zijn rol als artistiek projectleider in Het Hogeland probeert te bewerkstelligen. ,,Toen ik de vraag kreeg om samen te werken met Gronings Vuur, werd ik meteen enthousiast. In Gronings Vuur komen onderwerpen als cultuur, natuur, wetenschap, landschap en gemeenschap samen. Onderwerpen die me als maker en mens inspireren en bezighouden op dit moment.”


Hij besluit: ,,Ik hoop samen met de bewoners mooie en inspirerende dingen te gaan maken in het prachtige landschap van Het Hogeland. Ik kijk enorm uit naar dit project en hoop jullie allemaal te ontmoeten!”