
Even voorstellen: Ploech en Eide, theatercollectief in De Veenkoloniën
Na Westerwolde en het Oldambt landt het Gronings Vuur in de Veenkoloniën, het gebied dat bestaat uit de gemeenten Pekela, Stadskanaal en Veendam. Theatercollectief Ploech en Eide ontwikkelt de creatieve productie die in mei volgend jaar opgevoerd wordt.
Tamara Schoppert is één van de vier leden van het collectief, dat verder bestaat uit Mees van den Bergh, Dinanda Luttikhedde en Herman van de Wijdeven. Tamara: ,,Wij werken als Ploech en Eide vanuit sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Die zetten we om in theatervormen.”
Het viertal is net begonnen in de Veenkoloniën en werkt volgens de vaste opzet van Gronings Vuur. Deze bestaat onder meer uit bewonersavonden, creatieve werksessies en inwonersgesprekken, die in oktober, november en december plaatsvinden. De exacte data en locaties hiervan volgen nog. Dat geldt ook voor de uitvoering, die gepland staat in mei 2024. Welke vorm en inhoud deze krijgt, ligt op dit moment – logischerwijs – nog open.
Verkennende fase
,,We zitten nu nog erg in de verkennende fase. Wij vinden het mooi om dit als collectief te doen en we hopen zoveel mogelijk verhalen uit het gebied op te halen”, aldus Tamara. ,,Wij willen zien en ontdekken wat er leeft. Dat is iets van de mensen zelf, maar die persoonlijke verhalen zijn van grote waarde voor wat we gaan maken. De focus komt te liggen op ‘waar sta je nu en waar wil je naartoe’. Vormen en talen vinden die iedereen verstaat, die iedereen kan voelen, dat is waar wij nu al warm voor lopen.”
Opdracht
Ze besluit: ,,En dan straks, als we in de Veenkoloniën de mensen leren kennen, gaan we dit met elkaar onderzoeken, beleven en meemaken om uiteindelijk – in mei 2024 – met mensen die hier wonen, maar ook van daarbuiten, het vuur van Veendam, de Pekela’s en Stadskanaal te delen. Ik denk dat dat onze opdracht is.”
Zodra meer informatie bekend is over data, locaties en tijdstippen van de inwonersavonden delen we deze op onze website, in de agenda en in de nieuwsbrief.
Op de foto van links naar rechts: Tamara, Dinanda en Mees. Fotocredits: PAS Fryslân/Ruben van Vliet.