Verhalen

Thijs Huisman - In de steigers

Een verhaal over het Oldambtmeer Verhaal: Meinte Dirksen Foto: Marijn Boeré

Thijs Huisman is havenmeester van het Oldambtmeer. Hij beheert de jachthaven van Midwolda. Als watersportondernemer verhuurt hij boten en is hij eigenaar van Zeilschool Blauwestad. Meinte Dirksen schreef zijn verhaal.

In de steigers

De auto staat op een steenworp van de steiger geparkeerd. Hij zit er te wachten, nog even alleen. De eerste vissen weten het nieuwe meer inmiddels te vinden, maar mensen blijven nog uit. Nog een dag, besluit hij. 

Hij ziet het gebied namelijk niet voor wat het is, maar wat het kan zijn. 

Het eens zo grote veld zou een plek worden die kansen samenbrengt. De kansen zouden even een zeepbel lijken die op barsten zou komen te staan, om toch uiteindelijk gepakt te worden en de potentie van het gebied te laten zien. 

Hij zou zien hoe het hem zo geliefde Midwolda en omstreken langzaam zou veranderen. Mogelijkheden brengen mensen en mensen brengen nieuwe mogelijkheden. Bewoners van het Oldambt nemen steeds vaker een kijkje bij het meer en zeggen: ‘Toch wel mooi geworden’. 

Hij zou waarschijnlijk moeite hebben om tijd te vinden om er zelf zoals eerder te gaan varen. Hij lacht bij het besef. Zo zie je, als je van je hobby je werk maakt, verlies je toch een hobby. 

Maar de hete zomers zouden drukke dagen vol watersportgenieters brengen. Eén haven zouden er twee worden. Hij zou zelfs een team om zich heen krijgen om hem af en toe te ontzien. Want tegen die tijd zou hij een gezin hebben. Het schip blijft aan wal zodat hij bij zijn zoontje is. Maandag is gezinsdag. En dat zal niet gemist worden. 

Hij kijkt nog verder de toekomst in en merkt dat hij een bijdrage kan leveren aan een duurzame omgeving. Een blauwe vlag wapperend bij Blauwestad, een officieel teken van een groene haven. Hij zou zich met zijn team inzetten voor zo min mogelijk uitstoot en schoon water. 

Zou het allemaal echt gaan lukken? Misschien dat het vertrouwen in het begin soms nog wankelde. Maar hij hield het vast. Hij zou er de volgende dag weer staan. Jeetje, denkt hij nu, kijkend naar het meer. Het is echt wel groot geworden.