Verhalen

Pieter Dekker - Deuren

Pieter Dekker
Een verhaal over deuren die altijd open staan. Foto: Mariska de Groot

Pieter Dekker is eigenaar van Dekker Rondvaartboten in Blijham. Schrijver Meinte Dirksen schreef zijn verhaal.

De deuren van de Dekkers in Blijham sluiten bijna nooit. Iedere dag bruist het er van leven. Familieleden komen en gaan. Ieder eigen bezigheden, eigen bedrijven. De geschiedenis van Pieter Dekker is te zien aan de muren van zijn woning. Pagina’s krantenknipsels, een leven in foto’s. Het is als een museum die het hele jaar open is voor wie het maar wil bezoeken.

Op de foto’s staan zijn vader; eens de melkboer van Blijham. Pieter zelf op de melkwagen, in zijn vaders voetsporen. Zijn eerste kaas- en notenwinkel. Zijn steeds verder groeiende familie. Achter elkaar vormen ze een film die het leven van Pieter en Blijham laten zien, een man en een dorp met elkaar versmolten.

Pieter opent de deur naar het kantoor, waar een grote kaart aan de muur hangt. In de wateren op deze kaart varen, als enige in de regio, dagelijks de rondvaartboten. Hij wijst glunderend naar de foto’s die ernaast hangen: een jonge Pieter op zijn eerste boot bij Wedderveer en vervolgens aan wal bij Blauwestad, waar nu zijn grootste boten varen.

Hij loopt naar de vitrinekasten van de bijkeuken, om zijn andere liefde te laten zien: de gele bussen. Zijn andere bedrijf. De wagens van Dekker brengen wie het maar wil de regio in: zakenlui, vakantiegangers, huwelijksgasten. Hij rijdt voor de mensen en en voor lokale ondernemers die kunnen profiteren, om ook voor iedereen de deuren te openen. 

Succes behaal je nooit alleen, noemt Pieter. En wie op één paard wedt, verliest altijd, voegt hij er glimlachend aan toe.

Hij was, toen hij net 65 was geworden, pas net zijn woning binnengekomen. Maar zijn vrouw liet hem nog niet de deur achter zich dichttrekken. Eerst moesten ze nog naar de overkant. Daar, achter de deur, werd hij verrast door meer dan 120 mensen. Ondernemers in de regio, vrienden voor het leven, zijn trotse gezin. Allen samengekomen om hem te bedanken en te vieren; de man uit Blijham die blij is om er te zijn. Die ervoor zorgt dat iedereen heel Westerwolde kan verkennen, te water en over het land. Om vervolgens zelf weer blij te zijn om thuis te komen, in het dorp waar de deur altijd voor hem open zal staan.