06.04.2023

Update Elkenain, Zicht op Westerwolde: Theaterdocent Lars Kajuiter

In het RSG Ter Apel komt wekelijks een groep van acht jongeren uit het dorp samen om te werken aan hun bijdrage aan Elkenain, Zicht op Westerwolde. Theaterdocent en deelregisseur Lars Kajuiter vertelt hoe dat er aan toe gaat.

,,Het is een fijne groep om mee te werken”, complimenteert hij het jeugdige gezelschap dat iedere donderdagavond repeteert in de gymzaal van de middelbare school. Lars is theaterdocent op Kunstenschool Zuid Groningen en draait dit project in Ter Apel, waar de jongeren wonen. ,,In januari was net een nieuwe groep gestart toen Gronings Vuur met de voorstelling in Westerwolde bezig ging. Daar bleek dit heel mooi in te passen”, vertelt hij over het voortraject.  

Script maken

Inmiddels zijn ze zo’n drie maanden onderweg. ,,We zijn druk bezig om materiaal te verzamelen, daarvan ga ik een script maken. Dat wil ik deze maand afronden, zodat er voldoende tijd is om het goed in te studeren. We komen op het punt waarop de jongeren houvast moeten gaan krijgen. Dat we zaken kunnen vastleggen en herhalen”, licht hij het proces toe. ,,Ik heb veel met de jongeren gepraat. Het thema is ‘uitzicht’. Uitzicht op de toekomst. Hoe zien de jongeren hun eigen toekomst voor zich? En wat zien ze gebeuren in Ter Apel?”

Met die twee lijnen wil Lars iets doen: met het persoonlijke aspect en met de toekomst van het dorp zelf. ,,Dat loopt langs elkaar”, denkt hij vast vooruit. ,,Ik ben daarin redelijk vrij, maar ik wil wel dat het aansluit op de rest van de voorstellingen.”

Deel van groter geheel

Ter Apel is de laatste plaats die het publiek van Elkenain, Zicht op Westerwolde aandoet tijdens de theatrale expeditie op 10 en 11 juni. Ira Judkovskaja, die de algehele regie in handen heeft, sprak vier weken geleden met de groep. Lars: ,,Ze heeft de jongeren veel verteld over hoe de hele voorstelling eruit komt te zien. Over de grote lijnen. Dat was voor hen heel interessant, dat ze deel uitmaken van een groter geheel. Dat snappen ze goed. We hebben onszelf TG Ter Apel genoemd. We willen graag een bijdrage leveren aan Gronings Vuur”, besluit hij.

Kaartverkoop Elkenain, Zicht op Westerwolde start op 20 april

De theatrale expeditie Elkenain, Zicht op Westerwolde, is 10 en 11 juni te zien voor publiek. De kaartverkoop start op 20 april. Houd onze nieuwsbrief, socials en deze website in de gaten.