10.10.2023

Volle tribunes bij eerste uitvoeringen Tot op de Bodem

Volgepakte tribunes in de overdekte en sfeervolle Wilgenborg afgelopen weekend. De eerste uitvoeringen van de muzikale verhalenavond Tot op de Bodem zijn goed bezocht én goed ontvangen. De show is de komende twee weekenden nog te zien.

‘Prachtig’, ‘indrukwekkend’ en ‘herkenbaar’. Zomaar een greep uit de reacties die volgen op de wervelende voorstelling waarin muziek en monologen elkaar in een fijn tempo afwisselen. Waar de wind buiten stevig waait, is het binnen goed toeven in het knusse gelegenheidstheater.

Dans en koor
Bezoekers maken wel eerst een kort uitstapje naar de rand van de naastgelegen Pieter Smitbrug, waar ze getrakteerd worden op een fraaie dans van zes dansers van de F2 Dance Company uit Winschoten. Dat zestal voegt zich vervolgens bij het naderende Oldambtster gelegenheidskoor, waarna het hele gezelschap in een lange stoet terugkeert naar De Wilgenborg.

(Tekst gaat verder na de foto)

Foto: Marijn Boeré.

Kernfiguren van het Oldambt
Artistiek leider en regisseur Isil Vos heeft deze avond ook de rol van host. Zij trapt af met een humoristische, up-tempo geschiedenisles over het gebied. Dan start de eerste van vier monologen, gebracht door een aantal ‘kernfiguren van het Oldambt’. Deze worden gespeeld door de professionele acteurs Joost Bolt en Terri van Splunder. ,,De verhalen die je hoort, zijn gebundelde verhalen van mensen die ons dat verteld hebben. Ik heb niks uit mijn duim gezogen”, verklaart Isil de inhoud een dag eerder tegenover een redacteur van het radioprogramma Vroege Vogels.

Herkenning
Instemmend geknik en herkenbaar gelach vanuit het publiek bevestigen dat. Als het om iets simpels gaat als het aanvragen voor een vergunning voor het opzetten van een restaurant bijvoorbeeld. ,,Van boer naar bord”, is het concept, maar dat blijkt lastig van de grond te krijgen. ,,Iets met de omgevingsvisie..”

‘Ik wil de wereld mooier achterlaten’
Of de boer, die tegenwoordig naast het runnen van zijn bedrijf veel bezig moet zijn met zijn imago. ,,Er wordt veel over ons gezegd, maar wordt er ook geluisterd?”, vraagt hij zich hardop af. Deze boer vertelt hoe hij meebeweegt met de ontwikkelingen in zijn sector. ,,Ik wil de wereld mooier achterlaten”, is zijn boodschap.   

(Tekst gaat verder na de foto)

Foto: Marijn Boeré.

Oproep
Isil besluit de avond met een oproep. ,,We moeten veranderen en dat moeten we samen doen. Hier. Het is aan ons. We hebben doeners nodig, geen tegenhouders. Mensen die durven te proberen. En ze zijn hier. Ik heb ze gesproken.”

Ze pleit voor een viering. ,,Een nieuwe viering, over de rijkdom van dit gebied. Niet omwille van de gezelligheid, maar omdat het moet.”

De staande ovatie die na het slotnummer van de band WATERBOLK volgt, onderstreept haar boodschap.

Kaarten
Tot op de Bodem is nog te zien op 13, 14, 20 en 21 oktober. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.  

Foto: Marijn Boeré.