02.08.2023

Zo ziet het programma Onze Grond eruit

In drie weekenden van oktober wordt het artistieke programma Onze Grond afgewerkt. Dit programma, met als hoofdthema de Oldambtster grond, bestaat uit drie onderdelen: Tot op de Bodem (een reeks muzikale verhalenavonden), een Oogstfeest en de expositie Possible Landscapes. De eerste uitvoering is op vrijdag 6 oktober. Een toelichting over de stand van zaken tot dusver.

Tot op de Bodem

Tot op de Bodem is een lofzang en wake-up-call in één, met als centraal thema de toekomst van de Oldambtster Grond.

Het team van Gronings Vuur sprak een jaar lang met talloze mensen uit het Oldambt. Over hoe zij de toekomst van hun landschap zien. Wat missen zij, hoe zou het anders kunnen en wie moeten daaraan meedoen? Al deze verhalen zijn de basis van deze bijzondere muzikale verhalenavond waarbij we Tot op de Bodem gaan!

De avond start met een processie over de Pieter Smitbrug. Begeleid door het Oldambtster gelegenheidskoor en lokale dansers en blazers nemen we afscheid van het ‘oude Oldambt’. Van hoe het altijd is gegaan en van wat ons tegenhoudt om te veranderen.

Aangekomen in De Wilgenborg nemen acteurs en muzikanten je mee in een wervelende en ontroerende voorstelling waarin verschillende visies op de toekomst van het gebied de revue passeren.

Want wat een prachtplek is het Oldambt! Met z’n uitgestrekte velden, de meren om zomers in te zwemmen, de zee die onzichtbaar vlakbij is.

Hoe zorgen we voor deze plek zonder daarbij alleen te willen behouden wat niet meer werkt, maar door juist te kijken naar nieuwe mogelijkheden? Welke kansen liggen er en wie kan er meedoen? Alleen als we onze rol van doener weer in durven te nemen zorgen we samen voor een natuur-rijke toekomst voor ons Oldambt.

De uitvoeringen van Tot op de Bodem in De Wilgenborg in Blauwestad staan gepland op 6, 7, 13, 14, 20 en 21 oktober. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Oogstfeest

Gronings Vuur organiseert in samenwerking met verschillende partners uit de regio het allereerste Oldambtster Oogstfeest! Schuif op zaterdag 14 oktober aan bij een bijzondere driegangen lunch, door lokale koks bereid met producten van de Oldambtster bodem. 

Proef de bijzondere smaken die van de rijke bodem komen. Aan lange tafels kun je genieten van bekende en onbekende gerechten en ontmoet je nieuwe mensen. Tijdens de lunch luister je naar poëzie, muziek en de verhalen die bij de gerechten horen en leer je meer over de rijke landbouwstreek Oldambt. 

Let op: reserveren voor deze lunch is niet meer mogelijk. Alle plekken zijn volgeboekt.

Wij vinden het belangrijk en leuk om een grote diversiteit aan mensen aan tafel te hebben. Daarbij willen we nadrukkelijk ook de mogelijkheid geven aan mensen met een kleine portemonnee of die door andere redenen niet zo gemakkelijk bij dit soort evenementen aansluiten om er toch bij te zijn. 

Daarom verkopen we 35 reguliere couverts (lunches) en vragen we je bij het betalen of je een half of een heel couvert kunt doneren aan iemand anders. Wij zorgen ervoor dat deze couverts dan bij de juiste mensen terecht komen door samenwerkingen met organisaties als Sterk uit Armoede. 

Datum: Zaterdag 14 oktober
Tijden: 12.00 – 15.00 uur
Prijs: €25,00 inclusief 2 drankjes
Locatie: De Wilgenborg, Blauwestad

In samenwerking met: 
Oogstwold, De Graanrepubliek, Stichting Wilgenborg, Blauwe Stad, De Werkboerderij, akkerbouwbedrijf Nieuw Udengast, Broodbakkerij De Eenvoud en anderen.

NB: Onze samenwerkingspartner De Graanrepubliek organiseert op 14 en 15 oktober ook een Oogstfeest op hun terrein in Bad Nieuweschans. Ook zij vieren de rijkdom van de Oldambtster bodem door op deze twee dagen hun deuren te openen voor publiek. Lees hier meer over dat Oogstfeest. Het is mogelijk om op 14 oktober ’s avonds de muzikale verhalenavond Tot op de Bodem van Gronings Vuur te bezoeken.

Expositie: Possible Landscapes

Het derde en laatste onderdeel van het programma Onze Grond is de expositie Possible Landscapes. Possible Landscapes (mogelijke landschappen) is een samenwerkingsproject met Biobased Creations. In een meerjarig programma onderzoeken zij, samen met stakeholders en kennispartners uit de wereld van onder andere bouw, landbouw en voedsel, nieuwe perspectieven voor een duurzame leefomgeving. 

In vier co-creatiesessies spreken we met experts en ervaringsdeskundigen uit de regio Oldambt over de toekomst van Voedsel, Water, (Land)bouw en de Mens. 

Het onderzoek richt zich op het economische, ecologische en maatschappelijke domein en hoe deze vraagstukken zich tot elkaar verhouden. 

Het programma brengt boeren, bouwers, beleidsmakers, ecologen, designers, producenten, bankiers en burgers bij elkaar. Zij bedenken samen nieuwe perspectieven die noodzakelijk zijn om de transitie naar een regeneratieve, groene economie mogelijk te maken. 

Alleen door over de eigen sectorgrenzen heen te kijken, kunnen we echte kansen creëren en tegelijkertijd zorg dragen voor onze omgeving. 

Kunstenaar Anne Caesar woont de gesprekken bij en geeft deze vorm in bijzondere illustraties die de uitkomsten inzichtelijk maken. Van al deze kunstwerken maken we aan het einde van de rit een expositie.

De expositie is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de plannen en ideeën voor de toekomst van het Oldambt. 

Ontwikkeld door: Biobased Creations en Gronings Vuur
Kunstenaar: Anne Caesar
Locatie: De Graanrepubliek.
Opening expositie: zondag 22 oktober, 16.00 uur.
Daarna te zien: iedere dag dat De Graanrepubliek open is.