10.05.2023

Dit is de route van Elkenain, Zicht op Westerwolde. Ga je mee?

Elkenain, Zicht op Westerwolde is een theatrale expeditie door de gemeente Westerwolde. Dit is de reis die we op 10 en 11 juni afleggen. Een route met zicht op het verleden, het heden en de toekomst. Met Zicht op Westerwolde. Ga je mee?

De route kent veel verborgen pareltjes. Verrassingen, ook voor inwoners van Westerwolde. De theatrale expeditie is daarom geschikt voor inwoners uit gemeente zelf, maar ook voor bezoekers van daarbuiten. Voor elkenain dus.

Oudeschans
We beginnen de expeditie op het parkeerterrein aan de rand van Oudeschans. Vanaf daar lopen we het dorp in. Oudeschans: een 430-jaar oude vesting. Hier wordt de link gelegd tussen het verleden en het heden. De overeenkomst hier is de strijd tegen een ongewenste indringer. Van de 80-jarige oorlog van toen naar de oorlog tussen Oekraïne en Rusland van nu. Verder is het heerlijk dwalen door de smalle straatjes, in het parkje is een muzikale bijdrage en bij het dodenbastion wordt een gedicht voorgedragen. Ook maken we kennis met de keuken van ver weg. Na deze gevarieerde ronde door het dorp, stapt het publiek in bussen om zo door te reizen naar Blijham.

Blijham
In Blijham worden ’taal’ en ‘zijn wie je bent’ met elkaar verbonden. De bus stopt bij zorgcentrum de Blanckenborg, dat als één van de weinige verzorgingshuizen in de regio de Roze Loper uitgereikt kreeg. Hier worden een paar indrukwekkende verhalen verteld en de bewoners van het verzorgingshuis zullen hun favoriete Groningse woorden kenbaar maken. In het fraaie, naastgelegen park is ruimte voor muziek – onder andere dit speciaal geschreven lied – kunst en toneel.

Sellingen
De volgende stop is Sellingen, waar de aardappelteelt een grote rol speelt. En dat komt terug, onder andere in culinaire vorm. Hier is namelijk de tweede ‘eet-stop’. Verder een mooie wandeling door de bosrijke omgeving en een theatrale voorstelling aan de oevers van de Ruiten Aa.

Ter Apel
De laatste halte voor de terugreis naar Oudeschans is Ter Apel. Op het RSG Ter Apel geven jeugdige inwoners van Ter Apel hun kijk op de toekomst door middel van muziek en theater. Lees hier wat deelregisseur Lars Kajuiter onlangs vertelde over de voorbereidingen.

Het fraaie gebouw – dat heel symbolisch een oud en een nieuw deel heeft – beschikt over een mooie binnentuin. Hier legt het publiek een ‘dwaalroute’ af en maakt het kennis met nog meer Westerwolders. Het slotwoord is in de vorm van een rap aan leerlingen van het RSG.

Praktisch

Route bus: Oudeschans, Blijham, Sellingen, Ter Apel, Oudeschans
Startlocatie: Aan de Koudehoek 2-4, Oudeschans
Tijdsduur: De theatrale expeditie duurt ruim 5 uur.
Eten en drinken: Busreis, eten en drinken zijn inbegrepen bij de ticketprijs. Een kaartje kost 25,- euro.
Kledingadvies: Doe wandelschoenen aan en zorg voor goede bescherming tegen de zon.
Slecht ter been? Mail ons over de mogelijkheden: info@groningsvuur.nl.

Data en aanvangstijden
zaterdag 10 juni –  aanvang: 10.00 uur, 11.00 uur, 12.00 uur en 13.30 uur.
zondag 11 juni – aanvang: 10.00 uur, 11.00 uur, 12.00 uur.