07.03.2023

Terugblik op de creatieve werkplaats 1 in het Oldambt

Het is donderdag 23 februari. De feestverlichting van ijsbaanvereniging Graaf Adolf ziet er uitnodigend uit. Binnen wordt het langzaam warm en is er ruimte genoeg voor de 15 creatievelingen die zich hebben aangemeld voor deze avond. Een verslag van de avond.

Zangkoor-leden, amateuracteurs, dansers, en makers die haken en breien en vintage meubels opknappen, van middelbare scholieren tot gepensioneerden. Een veelzijdige club van mensen uit Oldambt die vanavond samen aan de slag gaan tijdens de eerste creatieve sessie van Gronings Vuur! Een vooronderzoek op wat er allemaal zou kunnen gebeuren tijdens de culturele productie in september.

Sara Scholten, theatermaker en Niels Steenstra directeur van De Rijdende Popschool leiden de sessie. Ze beginnen met een speeddate zodat de makers elkaar leren kennen, en hoe! In één minuut krijgen ze de tijd om samen een groots, liefst bijna niet uitvoerbaar, radicaal idee te bedenken voor Gronings Vuur rondom de thema’s leefbaarheid en klimaat. De kop is eraf!

De creatieve vonk

Daarna gaan de deelnemers aan de slag met thema’s uit de bijeenkomst van Brandstof die twee dagen daarvoor op 21 februari plaatsvond aan de slag (klik hier voor een terugblik op deze avond). ‘Kies iemand, of een groep, waar jij een creatieve vonk bij voelt, en ga samen iets maken’, moedigen Sara en Niels de deelnemers aan.

Daarna kwamen de meest uiteenlopende plannen naar voren rondom onderwerpen als: het verdwijnen van voorzieningen, de verandering van het landschap, tegenstellingen tussen mensen, verbinden en meebewegen, een revolutie en het in de huid kruipen van een ander. Van een expositie tot een catwalk over de Pieter Smit brug kregen deze thema’s vorm door verbeelding!

Want soms moet je zo groot mogelijk beginnen om de meest inspirerende kleine dingen te maken. 

In de tweede creatieve sessie op 16 maart, in museum Slag bij Heiligerlee, vanaf 19.00 uur, gaat de groep verder en gaan ze iets maken voor het open podium op 12 april. Een soort preview van wat er straks in de productie in oktober allemaal mogelijk zou kunnen zijn! Er is professionele coaching aanwezig. En wil je nog meedoen? Dat kan! Meld je aan bij onze aanjager Berny Jansema: bernyjansema@gmail.com