Oldambt

Oldambt

Oldambt doet mee!

Iedere gemeente krijgt van Gronings Vuur een jaar lang een culturele aanjager. Deze verbinder brengt culturele, sociale en maatschappelijke organisaties dichter bij elkaar, gaat op zoek naar de verhalen van inwoners en zoekt deelnemers voor de culturele productie. In de gemeente Oldambt is dat sinds half november 2022 Berny Jansema, muzikant en theatermaker uit Heiligerlee.

Team Onze Grond

En alle andere mensen die op welke wijze dan ook Gronings Vuur in Oldambt mogelijk maken!

Inwonersgesprekken

Gronings Vuur heeft in februari en maart 2023 inwonersgesprekken gevoerd met Oldambtsters. Dat waren de bijeenkomsten Brandstof en Vonk. Door op de bijeenkomst te klikken kun je lezen wat zich op deze bijeenkomsten heeft afgespeeld.

Op 6 april werd de tussenbalans hiervan gepresenteerd tijdens Kampvuur in De Leeuwenborg in Nieuw Scheemda. Het publiek werd op de hoogte gebracht van de opbrengsten tot dusver en regisseur Isil Vos vertelde vast over de productie in die oktober plaatsvindt. Lees hier hoe dat er aan toe ging.

Op de website verschijnen ook iedere week Zuurstof-verhalen van 15 inwoners van Oldambt. Tijdens het Open Podium op 12 april was een verhalen expo te zien, met door schrijvers opgetekende verhalen van 15 Oldambtsters.

Open Podium

Er zijn twee creatieve werkplaatsen georganiseerd met creatievelingen uit het Oldambt. Hier is terug te lezen wat de eerste creatieve werkplaats heeft opgeleverd. Op 12 april toonden Oldambtster creatievelingen de resultaten op het Open Podium in De Klinker. Ook vertelde regisseur, artistiek projectleider Isil Vos haar concrete plannen. Een terugblik op deze avond kun je hier lezen.

Gronings Vuur is geland in Oldambt!

Het Oldambt, een uniek gebied rondom de Dollard in het oosten van Groningen. Ooit ‘de graanschuur van Europa’ waar de gouden graanvelden wuifden in de wind en de herenboeren de tijd van hun leven hadden. Nu een gebied dat worstelt met de gevolgen van de droogte, inklinking van de aarde, verzakking, verzilting en armoede.

Onze Grond

Isil Vos maakt het artistieke programma Onze Grond. Over de toekomst van het Oldambtster Landschap. Want wat gaan we uit de grond halen? Denk aan voedsel, maar ook grondstoffen voor bijvoorbeeld biobased bouwen. Welke economische kansen liggen daar? Hoe zorgen we echt goed voor de natuur in dit Natuurlijk Wingebied? En hoe zorgen we ervoor dat komende generaties zich thuis voelen op deze grond? 

Isil Vos, artistiek projectleider in het Oldambt.
Isil Vos, artistiek projectleider in het Oldambt.

Isil heeft talloze Oldambtsters ontmoet tijdens de inwoners gesprekken en de interviews op haar toer met de tot opnamestudio omgebouwde caravan Bolleke. In oktober komt dat allemaal samen in drie programma-onderdelen.

Tot op de Bodem

Eén van die onderdelen is de muzikale verhalenavond Tot op de Bodem. Dit is een lofzang en wake-up-call in één, met als centraal thema de toekomst van de Oldambtster Grond.

Het team van Gronings Vuur sprak een jaar lang met talloze mensen uit het Oldambt. Over hoe zij de toekomst van hun landschap zien. Wat missen zij, hoe zou het anders kunnen en wie moeten daaraan meedoen? Al deze verhalen zijn de basis van deze bijzondere muzikale verhalenavond waarbij we Tot op de Bodem gaan!

Voor dit onderdeel zijn toegangskaarten nodig. Die zijn hier verkrijgbaar.

Oogstfeest

Gronings Vuur organiseert in samenwerking met verschillende partners uit de regio het allereerste Oldambster Oogstfeest. Schuif op zaterdag 14 oktober aan bij een bijzondere drie-gangen lunch, door lokale koks bereid met producten van de Oldambtster bodem. 

Proef de bijzondere smaken die van de rijke bodem komen. Aan lange tafels kun je genieten van bekende en onbekende gerechten en ontmoet je nieuwe mensen. Tijdens de lunch luister je naar poëzie, muziek en de verhalen die bij de gerechten horen en leer je meer over de rijke landbouwstreek Oldambt.

Let op: Reserveren is niet meer mogelijk. Alle plekken zijn volgeboekt.

Expositie Possible Landscapes
Het derde onderdeel is de expositie Possible Landscapes. Een aantal gesprekstafels over de toekomst van de grond met verschillende partijen uit de regio mondt uit in deze expositie over, uiteraard, de toekomst van onze grond. Hierover later meer informatie.

Kernteam Oldambt

Oldambt