Brandstof in Westerwolde
30.09.2022

Brandstof in Westerwolde: een terugblik

Met de klanken van het Westerwolds volkslied opent culturele aanjager Klaas Spekken de eerste editie van Brandstof in Westerwolde. Een terugblik op een avond vol verhalen.

“Zonder brandstof is er geen vuur. Achter elke voordeur vind je verhalen. En vanavond is zo’n avond waar verhalen worden gedeeld”, aldus Klaas Spekken, naast aanjager ook presentator van de avond. De zaal van het Spiekerhûs in Ter Apel zit helemaal vol, deze vrijdag 30 september. Bijna honderd Groningers, uit Westerwolde en daarbuiten, verzamelen zich voor de eerste editie van Brandstof.

Een avond met negen verhalen, verteld door bekende en minder bekende inwoners van het gebied. Over cultuur, over natuur en landschap, over geschiedenis en over leven in hun gemeente. Wat weten we al als het gaat om leefbaarheid en klimaat in Westerwolde?

Een dolfijn, spoken word en een rap

Boswachter van Staatsbosbeheer Jelka Vale bijt het spits af. Met een dolfijn onder haar arm komt ze het podium op. Vroeger de droom om dolfijnentrainer te worden, maar werken met dieren in gevangenschap voelt niet goed. Als boswachter ziet ze iedere dag hoe het bos in Westerwolde lijdt onder klimaatverandering. Net als Jan Loots, die zich als klimaatambassadeur verdiepte en inmiddels van alles weet over de gevolgen van klimaatverandering in zijn gemeente. Het is te zien.

De natuur is namelijk van groot belang voor de leefbaarheid van de gemeente, weet ook de familie Kruise, dat een boerenbedrijf runt. Hoe maak je een boerenbedrijf toekomstbestendig en goed voor het klimaat? Ook Willeke Bergman van Waterschap Hunze en Aa’s ziet de gevolgen van die klimaatverandering én de mens op de natuur in de gemeente. Ze blikt, net als cultuurambtenaar Jochem Abbes, terug op de historie van de gemeente en haar kanalen. En ze blikt vooruit over de rol van water. Want, zoals Abbes zegt, “In het verleden ligt het heden, in het nu wat worden zal”.

Behalve verhalen wordt er voorgedragen. Door Harma de Roo, van Biblionet Westerwolde. Ze presenteert spoken word, over hoe het is om mens te zijn in Westerwolde, als inwoner en als nieuwkomer. Cabaretier Freek Lagerweij schijnt in eigen liedjes zijn licht op Westerwolde: “Wat houdt ons echt warm? Geen veen, olie en diesel, maar liefde. De Westerwoldse liefde. Westerwolde, land van wilde hartstocht.”

De jongeren ontbreken bovendien niet. Leerlingen van het RSG in Ter Apel maakten onder begeleiding van De Rijdende Popschool een rap, die ze tijdens Brandstof ten gehore brengen. Want, zoals directeur Niels Steenstra zegt: “Jongeren zijn de toekomst. En dat is waar Gronings Vuur over gaat.”

Brandstof in Westerwolde: ‘Kijk verder, wees nieuwsgierig en verwondert’

Uit de verhalen van de avond blijkt de verscheidenheid en de diversiteit. Maar wat doe je met dilemma’s die daardoor ontstaan? Die terechte vraag stelt Willemijn Ahlers. “Speculatie geeft bron van vooroordelen, aannames en veronderstellingen. Je hoeft een ander niet te begrijpen, maar je hebt het wel te accepteren. Kijk verder, wees nieuwsgierig en verwondert. Dan leer je de mens kennen.”

Wil de complete verhalen van Brandstof horen? Ze verschijnen de komende tijd als audiofragmenten op deze website, zodat je ze kunt terugluisteren.

Een nieuwe vlag voor Westerwolde

Samen met Leon Eikens, die zijn Spiekerhûs voor Brandstof beschikbaar stelt, hijst directeur en artistiek leider van Gronings Vuur Gea Smidt de vlag. Een vlag die burgemeester Jaap Velema officieel overhandigd krijgt van Gea Smidt, tot besluit van de avond. Hij belooft, als de vlag niet officieel gehesen mag worden bij het gemeentehuis in Sellingen, deze aan zijn eigen balkon aldaar te hangen. Het is een nieuwe vlag voor de gemeente Westerwolde, speciaal ontwikkeld voor Gronings Vuur, door de ontwerpers van Shootmedia. Iedere gemeente krijgt zo’n eigen Gronings Vuur-vlag, op basis van de kleuren van de officiële vlaggen.

Een teken van verbondenheid van de Gemeenschappelijke Rijkdom van Westerwolde en Gronings Vuur.

Brandstof in Westerwolde
De Gronings Vuur-vlag van Westerwolde