Westerwolde

Westerwolde doet mee!

Iedere gemeente krijgt van Gronings Vuur een jaar lang een culturele aanjager. Deze verbinder brengt culturele, sociale en maatschappelijke organisaties dichter bij elkaar, gaat op zoek naar de verhalen van inwoners en zoekt deelnemers voor de culturele productie. In de gemeente Westerwolde is dat sinds 1 juli 2022 Klaas Spekken, streektaalzanger uit Vlagtwedde. Klaas heeft veel mensen verbonden aan Gronings Vuur.

Deelnemers

Dit zijn de deelnemers aan Elkenain, Zicht op Westerwolde per speellocatie.

Oudeschans

Blijham

Sellingen

Ter Apel

Bustocht

Vrijwilligers

Met dank aan

De primeur

Westerwolde is de eerste gemeente waar het Gronings Vuur is neergestreken. Na een aanloop, bestaande uit inwonersgesprekken, creatieve werkplaatsen en meer, was de apotheose op 10 en 11 juni. Zo’n zeventig spelers, zangers, rappers, vertellers, kunstenaars en muzikanten uit Westerwolde verzorgden de theatrale expeditie Elkenain, Zicht op Westerwolde. Honderden bezoekers trokken deze dagen per bus langs de dorpen Oudeschans, Blijham, Sellingen en Ter Apel.

In ieder dorp stapte het publiek uit om daar te genieten van verschillende muzikale, theatrale en kunstzinnige optredens. Lees hier een terugblik op de theatrale expeditie.

Voorgeschiedenis

Gronings Vuur heeft in september en oktober 2022 inwonersgesprekken gevoerd met Westerwolders. Deze hebben als inspiratie gediend voor regisseur Ira Judkovskaja. Dat waren de bijeenkomsten Brandstof, Vonk en Kampvuur. Door op de bijeenkomst te klikken kun je het verslag lezen.

Ook is er een creatieve werkplaats georganiseerd met creatievelingen uit Westerwolde. Hier is terug te lezen wat dat heeft opgeleverd.

Om nog meer verhalen en ideeën op te halen en om het gebied te leren kennen heeft Ira heeft een dorpentour gemaakt van Oudeschans, via Wedde, Blijham, Sellingen naar Ter Apel. Klik hier om te lezen hoe Ira de dorpentour heeft beleefd.

Op deze pagina vind je ook verhalen van de inwoners van Westerwolde, die gebruikt zijn voor de theatrale expeditie.

Foto: Marijn Boeré.

Kernteam Westerwolde

Westerwolde